Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Smacznym szeptem po uszku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

#261 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 23 wrzesień 2014 - 19:36:25

Piękne te dania, mam nadzieję, że równie smaczne. :)

 

Osobiście połakomiłabym się tylko na słodkości z obrazka nr 6,7 i 8 :P , reszta wygląda dla mnie mniej apetycznie (przynajmniej wizualnie), nawet tak, hmm ...jakby już lekko przetrawione ;) :D



#262 niu

niu

    ⋆⋆✤⋆⋆

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 4964 postów

Napisano 26 październik 2014 - 15:24:18

Witam,

byłam dziś w ogródku, narwać owoców, przy okazji natknęłam się na takie cudo:

 

10658994_1568158810073027_81990881448944

10580143_1568158260073082_81093692229507

 

Niestety, znajomość grzybów jest mi zupełnie obca(ale, to inna historia).

Sama uważam jedynie podgrzybki.

W związku z tym mam takie pytanie, czy jakiś dobry człowiek, orientuje się może co to za okaz? :huh:



#263 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 26 październik 2014 - 15:43:15

Witam,

byłam dziś w ogródku, narwać owoców, przy okazji natknęłam się na takie cudo:

 

10658994_1568158810073027_81990881448944

10580143_1568158260073082_81093692229507

 

Niestety, znajomość grzybów jest mi zupełnie obca(ale, to inna historia).

Sama uważam jedynie podgrzybki.

W związku z tym mam takie pytanie, czy jakiś dobry człowiek, orientuje się może co to za okaz? :huh:

 

 

Niuśka,zrywaj i susz.To podgrzybek z tych szlachetniejszych.Znawca ze mnie żaden jeżeli chodzi o nazwy,ale bierz i nie pytaj.

 

Tutaj przydałby się Don,ale napewno zajrzy i podpowie. Przy okazji skrytykuje mój opis,ale nic to.Dowiem się przy okazji czegoś :)



#264 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 26 październik 2014 - 15:48:19

Ja zdążyłam jarzębinę uchwycić,czerowną i piękną. Żaden grzyb mi się nie trafił :D

 

Mam problem z załączeniem zdjęcia,a jest piękniste,mówię Wam


Użytkownik proszę o kulturę edytował ten post 26 październik 2014 - 15:49:29


#265 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 26 październik 2014 - 16:23:35

Niuśka,zrywaj i susz.To podgrzybek z tych szlachetniejszych.Znawca ze mnie żaden jeżeli chodzi o nazwy,ale bierz i nie pytaj.

 

Tutaj przydałby się Don,ale napewno zajrzy i podpowie. Przy okazji skrytykuje mój opis,ale nic to.Dowiem się przy okazji czegoś :)

 

Salciu, sorry, że się wtrącam, ale masz rację, to rzeczywiście podgrzybek :) Na mojej działce też w takich dziwnych miejscach lubią sobie rosnąć ;) Czasem prawie i na samym drzewie się umiejscowią, jakby przekornie, coby oko ich nie dostrzegło :)


Użytkownik zakładka edytował ten post 26 październik 2014 - 16:24:19


#266 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 26 październik 2014 - 16:57:57

Salciu, sorry, że się wtrącam, ale masz rację, to rzeczywiście podgrzybek :) Na mojej działce też w takich dziwnych miejscach lubią sobie rosnąć ;) Czasem prawie i na samym drzewie się umiejscowią, jakby przekornie, coby oko ich nie dostrzegło :)

 

 

No coś Ty,zakładko..... za co przepraszasz? -_-  Ciezszę się,że potwierdzasz moją "znajomość" grzybów. Znam grzyby,ale w naturze,nazwy znam te popularne,nie wyszukane,naukowe.

 

W tym roku wbrew wszystkiemu na grzybach nie byłąm ani razu. Przez czysty przypadek znajdowałąm prawdziwki w ośrodku wczasowym,ale to ilości żadne. Nie było to najprawdziwsze łążenie po lesie,ale radość z każdego znalezionego prawdziwka / malusie były/ przeogromna była. Zawsze z takich '' łowów" wracałąm bardzo głośno zadowolona :D niosłam swoje trofea wysoko unosząc ręce,roześmiana,a "zazdrośnicy" koniecznie chcieli poznać miejsce gdzie zdobyłam okaziki / takie na jeden ząb/.



#267 -MISIA

-MISIA

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 13714 postów

Napisano 26 październik 2014 - 18:15:20

To przepis na pyszny rosół, jest to przepis Pani Ciesielskiej, nie mój, jednak wielokrotnie wypróbwany. Od czasu jak go spróbowałam, nie gotuję już innego. Aby się udał i miał pełną moc zdrowotną i piękny  zapach  oraz czystość skladniki muszą być wkladane w dokładnie takiej kolejnosci jak podaję. Duzo zapożyczyłam przepisów od p.Ciesielkiej i wszystkie są aromatyczne ( nieperfumowane ) , smaczne, pożywne i dają kopa ( energię ) do życia. Co najwazniejsze ,są zdrowe .

 

Zupa na 2 dni dla 4 osób ( proporcje)

 

Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy :

 

1/3 łyżeczki tymianku i szczyptę kurkumy

1/3 łyzeczki zmielonego kminku

1/2 kg wolowiny lub cielęciny z kością  ( np gicz )

 

gotujemy to 1,5 - 2 godziny 

 

a potem dodajemy :

 

- 5 średnich przekrojonych ( wzdłuż ) marchewek

- dużą pietruszkę przekrojoną wzdłuż

 - 2 całe cebule

 - 3 pokrojone ząbki czosnku

 - 1/2 łyżeczki imbiru

 - pieprz cayenne na czubku noża

 - łyzeczkę vegety , soli do smaku

 - 1/2 kurczaka ( ja daję skrzydełko indycze )

 - szczyptę bazylii

 -  mały pęczek zielonej piertuszki, kilka lisci selera i kopru ( wszystko związane w pęczek)

 

Gotujemy 2 godziny i potem:

 

Wyjąc mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem , dodać:

 

- szczyptę majeranku

- szczyptę kminku

- dopieprzyć  do smaku pieprzem białym i czarnym , ewentualnie dosolić.

 

Podawać z makaronem, lub - lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą.

 

Jeśli chcemy , aby rosół był silnie rozgrzewający , gotujemy go tylko na wołowinie , cielęcinie lub baraninie.Oczywiście wówczas ilość mięsa wkładamy podwójną.

 

Wyjęte mięso uzywamy do farszu naleśmikowego .

 

Smacznego - uwierzcie mi, pycha !!! :)


Użytkownik -MISIA edytował ten post 26 październik 2014 - 18:17:18


#268 knur

knur

    Ⓚ Ⓝ Ⓤ Ⓡ

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 6686 postów

Napisano 26 październik 2014 - 18:30:22

jeju... dogorywam, dziś robiłem canneloni z nadzieniem mięsnym, na podkładzie pomidorowym z pierzynką z beszamelu i posypane tartym parmezanem... muszę napić się wina na trawienie.... chrr chrr



#269 niu

niu

    ⋆⋆✤⋆⋆

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 4964 postów

Napisano 26 październik 2014 - 18:32:05

Wreszcie jakiś porządny przepis. :)

W końcu naumiem się gotować łosół. :D



#270 knur

knur

    Ⓚ Ⓝ Ⓤ Ⓡ

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 6686 postów

Napisano 26 październik 2014 - 18:34:48

Wreszcie jakiś porządny przepis. :)

W końcu naumiem się gotować łosół. :D

niu :) mogę ci skołować kurę ;) chrr chrr

a wiesz jakie kury są najlepsze na rosół? :D



#271 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 26 październik 2014 - 18:47:17

Oj,nie ma to jak rosół z takiej ganianej kury a do tego makaron własnej roboty,ale apetytu mi ktoś narobil.

 

Ja ostatnio gotowałam rosół / 2 uda kurczaka i korpus gęsi + dużo warzyw/ no i makaronik



#272 1kolega2kolegi

1kolega2kolegi

    Swojak

  • Zbanowani
  • PipPipPipPip
  • 2672 postów

Napisano 26 październik 2014 - 19:23:25

-MISIA, dnia 26 Paź 2014 - 6:15 PM, napisał:
To przepis na pyszny rosół, jest to przepis Pani Ciesielskiej, nie mój, jednak wielokrotnie wypróbwany. Od czasu jak go spróbowałam, nie gotuję już innego. Aby się udał i miał pełną moc zdrowotną i piękny zapach oraz czystość skladniki muszą być wkladane w dokładnie takiej kolejnosci jak podaję. Duzo zapożyczyłam przepisów od p.Ciesielkiej i wszystkie są aromatyczne ( nieperfumowane ) , smaczne, pożywne i dają kopa ( energię ) do życia. Co najwazniejsze ,są zdrowe .

Zupa na 2 dni dla 4 osób ( proporcje)

Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy :

1/3 łyżeczki tymianku i szczyptę kurkumy
1/3 łyzeczki zmielonego kminku
1/2 kg wolowiny lub cielęciny z kością ( np gicz )

gotujemy to 1,5 - 2 godziny

a potem dodajemy :

- 5 średnich przekrojonych ( wzdłuż ) marchewek
- dużą pietruszkę przekrojoną wzdłuż
- 2 całe cebule
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprz cayenne na czubku noża
- łyzeczkę vegety , soli do smaku
- 1/2 kurczaka ( ja daję skrzydełko indycze )
- szczyptę bazylii
- mały pęczek zielonej piertuszki, kilka lisci selera i kopru ( wszystko związane w pęczek)

Gotujemy 2 godziny i potem:

Wyjąc mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem , dodać:

- szczyptę majeranku
- szczyptę kminku
- dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym , ewentualnie dosolić.

Podawać z makaronem, lub - lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą.

Jeśli chcemy , aby rosół był silnie rozgrzewający , gotujemy go tylko na wołowinie , cielęcinie lub baraninie.Oczywiście wówczas ilość mięsa wkładamy podwójną.

Wyjęte mięso uzywamy do farszu naleśmikowego .

Smacznego - uwierzcie mi, pycha !!! :)

Rosołu się nie gotuje - on naciąga na małym ogniu - ledwo widoczny ruch wody w garnku.

#273 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 26 październik 2014 - 20:31:44

Rosołu się nie gotuje - on naciąga na małym ogniu - ledwo widoczny ruch wody w garnku.

 

Pykać powinien? :) (zaraz pewnie napiszesz, że zależy, kto jak rozumie słowo "pykać? ;) )



#274 -MISIA

-MISIA

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 13714 postów

Napisano 26 październik 2014 - 20:45:04

jeju... dogorywam, dziś robiłem canneloni z nadzieniem mięsnym, na podkładzie pomidorowym z pierzynką z beszamelu i posypane tartym parmezanem... muszę napić się wina na trawienie.... chrr chrr

 

mniam , ja lubię-, jeszcze jak,  tylko zalewam je smietaną a nie sosem beszamelowym  i wkladam w przykrytym szkle do piekarnika, na spód daję sok pomidorowy , gęsty  ., ? ale spróbuję wg Twojego pomysłu Knurku :)

 

Z sosem beszamelowym robię lazanię :)

 

Parmezan obowiązkowo to obu potraw  

 

 

Rosołu się nie gotuje - on naciąga na małym ogniu - ledwo widoczny ruch wody w garnku.

 

Masz całkowitą rację, rosół musi pykać  :ph34r:  :)

 

Pyk, pyk, pyk z fajeczki

Duś, duś , duś goląbeczki :)



#275 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 27 październik 2014 - 07:50:22

Ganianej kury? Jeszcze nie otrzymałaś prezentu za dobre serduszko? :)

 

NIU- moje gratulację, giganta ustrzeliłaś....., tak to borowik :D

 

 

 Piszecie o takich pysznościach, że od samego czytania  jeść się chce ..... <_<

 

 

Rośnie w siłę :D  aby żyło się dostatniej :D . Poważnie, to zapomniałam o wszystkim :)

Taka kura to na rynku,ale to trzeba umieć kupić,a ja tych zdolności nie mam.

 

Kimmki,na tym wątku strona chyba 8 jest przepis na ten tort z wiśniami i kremem capucino. Jak zrobiląm pierwszy raz byl zbyt slodki,ale już trzeciego dnia slodycz się rozeszłą i był rzeczywiście smaczny.



#276 1kolega2kolegi

1kolega2kolegi

    Swojak

  • Zbanowani
  • PipPipPipPip
  • 2672 postów

Napisano 27 październik 2014 - 08:16:11

Pykać powinien? :) (zaraz pewnie napiszesz, że zależy, kto jak rozumie słowo "pykać? ;) )


Co za różnica - kto, kogo i jak - ważne aby obydwoje byli zadowoleni.

#277 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 28 październik 2014 - 17:30:17

Co za różnica - kto, kogo i jak - ważne aby obydwoje byli zadowoleni.

 

Osobiście miałam na myśli "pykający" rosołek Don :P Ale widzę, że Tobie słowo "pykać" też tylko z jednym się kojarzy ;) No cóż ...mężczyźni ;)



#278 1kolega2kolegi

1kolega2kolegi

    Swojak

  • Zbanowani
  • PipPipPipPip
  • 2672 postów

Napisano 28 październik 2014 - 18:16:49

Osobiście miałam na myśli "pykający" rosołek Don :P Ale widzę, że Tobie słowo "pykać" też tylko z jednym się kojarzy ;) No cóż ...mężczyźni ;)


Ile razy mam tłumaczyć, że "emotykoni" nie używam, a Wy nauczcie się czytać pomiędzy wierszami, tylko zaraz macie głupie myśli.

Cholera - z kim ja się zadaję ???

#279 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 28 październik 2014 - 20:38:39

Ile razy mam tłumaczyć, że "emotykoni" nie używam, a Wy nauczcie się czytać pomiędzy wierszami, tylko zaraz macie głupie myśli.

Cholera - z kim ja się zadaję ???

 

Widzisz Don, mam mocno zakodowane w mojej ślicznej główce, że nie używasz emotikonek i potrafię czytać Twoje posty ze zrozumieniem właśnie, nie pomiędzy wierszami :P Głupie myśli wcale nie są czasem takie złe ;) I zadajesz się z nami, kobietami, nie "babami" :D



#280 knur

knur

    Ⓚ Ⓝ Ⓤ Ⓡ

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 6686 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 18:28:57

popełniłem dziś pizze hawajską :D

właśnie piekarnik pika... pik pik pizza "doszła" chrr chrr

idę szamać, może jak zjem, to potem też fajnie dojdę ;) kwiiik! :D

 

no pochwalę się :)

na cieście pełnoziaristym, smakowa ;) chrr chrr

 

29upthh.jpg


Użytkownik knur edytował ten post 24 styczeń 2015 - 19:25:52





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych