Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Smacznym szeptem po uszku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~~Gość~~

~~Gość~~
  • Goście

Napisano 06 sierpień 2011 - 15:43:02

Tyle piszecie o jedzonku, ze chyba będzie lepiej, jak wyodrębnimy wątek i poświęcimy go wyłacznie rozmowom o jedzeniu i naszych przepisach na cuda kulinarne ;)
Tylko proszę, nie róbmy w tym wątku wycieczek nie na temat.

Użytkownik ~Gość~ edytował ten post 06 sierpień 2011 - 15:43:20


#2 ~salta47~

~salta47~
  • Goście

Napisano 08 sierpień 2011 - 14:52:27

Racja,poczuwam się do winy.Przepis na sernik podałam z kilku powodów w tym miejscu.Tak ogónie

dość kiepsko się czulam,chciałam dotrzymać słowa i zrobiłam to,co zrobiłam.Już nie prostowałąm,wląśnie wyszłąm ze szpitala,jestem cała happy i nie chcę o jedzonku rozmawiać. :angry: Taki temat był

podjęty w SŁUPSKICH POGADUCHACH -KACIK KULINARNY.Warto go podciągnąć i kontynuować.Fajna sprawa.

#3 ~~Gość~~

~~Gość~~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 19:42:36

... A co do kurek, zwanych gdzieniegdzie "kurczakami":
Dołączona grafika

Kilka "wariacji na temat "kurczaków":


Jajecznica z kurkami

Dołączona grafika

Składniki:

300 g kurek,
2 cebule,
1 ząbek czosnku
ćwiartka masła,
6 jajek,
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:
Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim pokrojone cebule, dodać umyte, obrane i pokrojone kurki (mniejszych kurek można nie kroić). Posolić. Dusić na małym ogniu, aż kurki zmiękną. Dodać jajka, zamieszać, aż do momentu gdy jajka się zetną. Na końcu popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z chlebem, najlepiej wiejskim, okrągłym bochenkiem.
Dołączona grafika



Zielone tagliatelle z kurkami

Dołączona grafika

Składniki na ciasto na makaron „tagliatelle”:

400 g świeżego szpinaku,
400 g mąki,
4 jajka.

Składniki na sos:

szczypta soli,
1 cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
300 g kurek,
pół szklanki gęstej śmietany,
100 g sera „Gorgonzola”,
pęczek natki pietruszki,
szklanka wytrawnego białego wina.

Wykonanie ciasta na makaron:
Gotujemy szpinak, a następnie dokładnie odcedzamy, solimy i miksujemy na papkę.
Mąkę usypujemy w kopiec na stolnicy, w jego środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajka i szpinakową papkę. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego wstążeczki (tagliatelle) o szerokości 1 cm .
Gotowe „tagliatelle” posypujemy mąką, żeby się ze sobą nie skleiły i gotujemy „al dente” we wrzącej wodzie, którą solimy solą gruboziarnistą dopiero na moment przed wrzuceniem na wrzątek naszych „tagliatelle”. Makaron wrzucamy na wrzątek dopiero w momencie, gdy sos kurkowy jest już prawie gotowy i gotujemy przez nie dłużej jak 5 minut.

Wykonanie kurkowego sosu:
Umyte i oczyszczone kurki kroimy na kawałeczki, pozostawiając mniejsze egzemplarze kurek w całości.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojone kurki, szczyptę soli i posiekaną (niezbyt drobno) natkę pietruszki.
Po paru minutach sos kurkowy podlewamy białym winem i zostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kwadrans.
W międzyczasie w drugim garnuszku podgrzewamy śmietanę z serem „Gorgonzola” i gotujemy do momentu, aż ser się roztopi.
Ugotowane „tagliatelle” wkładamy do patelni z sosem i przez minutkę gotujemy razem z sosem.
Na chwilę przed końcem gotowania do sosu dodajemy także śmietanę złączoną z serem „Gorgonzola”, mieszamy wszystko i gorące nakładamy na talerze.
Danie można udekorować pozostawionymi w całości ugotowanymi malutkimi kurkami i posypać świeżą natką pietruszki.
Dołączona grafika



Kurki w śmietanie

Dołączona grafika

Składniki:
2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany kremówki (lub mleka)
1-2 łyżki twarożku śmietankowego (np. Philadelphia; może być także kozi:)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Kurki dokładnie umyć. Jeśli są bardzo duże, pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek, a następnie dorzucić kurki i smażyć 3-4 minuty.
Wlać śmietanę i włożyć serek. Dusić grzyby do czasu aż sos zgęstnieje. (Jeśli używamy mleka, dodajemy więcej twarożku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.)
Podawać posypane natką pietruszki.



Kurki z cielęciną

Dołączona grafika

Składniki (dla 2 osóB):
kotlety cielęce, 4 szt.
kurki, 40 dag
Boczek wędzony, 2 grubsze plastry
cebula, 1 duża
kostka rosołowa, 1 szt.
sól, pieprz, do smaku
oliwa z oliwek, do smażenia
(ewentualnie śmietana do zup i sosów, do zabielenia)

Jak zrobić (czas przygotowania to ok. 60 min.):
Umyte i osuszone kotlety przyprawiamy solą i pieprzem.
Oliwę wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię i mocno obsmażamy kotlety.
Rozrobioną z wodą kostkę rosołową wlewamy do kotletów. Dusimy aż mięso będzie miękkie ok. 40 min.
W międzyczasie myjemy i osuszamy kurki (jak są duże można je delikatnie pokroić).
Kroimy boczek i cebulę w kostkę.
Podsmażamy boczek, po chwili dodajemy cebulę i kurki, chwilkę razem smażymy.
Następnie dodajemy wszystko do kotletów, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilkę.
Sos który powstanie można zabielić lekko śmietaną.
Można podawać z ziemniakami lub kasza gryczaną.



Rosół z kurkami

Dołączona grafika

Składniki:
1 kura,
3 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek kapusty,
2 liście laurowe,
kilka nasion ziela angielskiego,
1 cebula,
sól i pieprz,
30 dag kurek,
1 łyżka posiekanego koperku.

Lane kluski:
2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wody,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?
Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurę.
Gdy woda się zagotuje, zbieramy z powierzchni męty i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Oczyszczone i pokrojone warzywa bez cebuli wkładamy do garnka i przykrywamy.
Cebulę obieramy z łusek i w całości stawiamy na malutkim gazie.
Trwa to klika minut, ale trzeba ten proces kontrolować i obracać cebulę, by przypiekła się ze wszystkich stron.
Kiedy będzie podpieczona, wkładamy ją do rosołu, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Po 1 – 1 ½ godziny gotowania solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Kiedy warzywa będą miękkie, a mięso zacznie się rozpadać, rosół jest gotowy.
Przecedzamy go i z klarownego rosołu delikatnie wybieramy tłuszcz z powierzchni.
Zagotowujemy ponownie i wkładamy do rosołu umyte kurki.
Gotujemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kurek.
W kubeczku roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich wodę i miksujemy z mąką.
Solimy.
Do małego rondelka wlewamy wodę i gdy się zagotuje, delikatnie wlewamy do niej ciasto z kubeczka cały czas mieszając.
Kiedy kubeczek będzie pusty, mieszamy jeszcze pół minuty i odcedzamy kluski.
Do talerzy wkładamy porcję lanych klusek i wlewamy rosół z kurkami.

Jak podawać?
Podajemy posypane koperkiem.



Sałatka z kurek i fasolki szparagowej

Dołączona grafika

Składniki:
25 dag małych kurek,
pół kg fasolki szparagowej,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
ząbek czosnku,
pęczek natki pietruszki,
łyżka octu balsamicznego,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?
Z fasolki poodcinać końcówki i przekroić ją na pół.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w słupki.
Kurki wraz z cebulą usmażyć na patelni z łyżką masła.
Dodać paprykę i pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać fasolkę szparagową, pokrojoną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno (jak kto lubi).


i na koniec coś na zimę:


Kurki marynowane na ostro

Dołączona grafika

Składniki:
1 kg kurek,
2 cebule,
3 papryczki chilli,
1 łyżeczka soli,
szczypta kwasku cytrynowego,
łyżeczka gorczycy,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
3 ziarenka goździków,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
2 szklanki wody,
szklanka octu 10%,
łyżeczka soli,
łyżka cukru,
łyżeczka ziarenek pieprzu.

Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Gotować około pół godziny w wodzie osolonej łyżeczką soli i szczyptą kwasku cytrynowego (aby kurki nie ściemniały).
Do każdego słoika dodać krążki cebuli, ziarenka gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i czosnek.
Grzyby odcedzić, układać w wyparzonych słoikach.
Paprykę oczyścić z ziaren i białych części, pokroić i dodać do słoików.
Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi, goździkami, łyżeczką soli i cukrem.
Gorącym płynem napełniać słoiki z grzybami i szczelnie zakręcać.
Pasteryzować około 20 minut.


i co ślinka cieknie? :D

Użytkownik ~Gość~ edytował ten post 10 sierpień 2011 - 20:12:23


#4 ~Cudowna~

~Cudowna~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 20:09:06

Miodzio :) :) :)

#5 ~Cherries in Liqueur~

~Cherries in Liqueur~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 22:49:24

Gościu... Robisz złą robotę, bo jestem na diecie a tu takie fotki i przepisy...
Jeśli mogę coś doradzić to proszę abyś każdy przepis wklejał jako oddzielny post...
U mnie po prostu nie wszystko ładnie wchodzi...



Ja, jeśli chodzi o kurki to polecam to, co sama uwielbiam a co jadłam u znajomej, wiedzącej o kurkach wszystko bo przez 50 lat je zbierała i jadała...
Wszystko jest na oko bo nie jestem w stanie wyliczyć "na oko" wagi...



3-4 plastry świeżego boczku (im chudszy tym go więcej) pociąć w drobną kostkę...
Kurki (ok. pół kilo, ciut więcej) umyć i lekko posiekać na niezbyt drobne kawałki...
(można dodać trochę wędzonej szynki)
Dwa średniej wielkości pomidory (mogą być obrane ze skórki)


Podsmażyć boczek na lekkie, zeszklone skwarki, dorzucić umyte (nie obgotowane) kurki, dusić przez chwilę..
Jak woda odparuje wrzucić 2 pokrojone pomidory...
Dusić mieszając do rozpuszczenia pomidorów. Jeśli były ze skórką- wyjąć je...
Sól i sporo pieprzu do smaku...
Delicje...!!!

#6 ~Cherries in Liqueur~

~Cherries in Liqueur~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 22:52:06

Jakbyś mógł edytować i powklejać wszystko jako oddzielne posty...

Po prostu nie wsio mi wchodzi... :(

#7 ~~Gość~~

~~Gość~~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:22:07

Jakbyś mógł edytować i powklejać wszystko jako oddzielne posty...

Po prostu nie wsio mi wchodzi... :(

wchodzi, ale trzeba chwile poczekac, bo niektóre zdjęcia są większego formatu i najpierw muszą się zaladowac w całości, a potem engine forum je przeskaluje do mniejszego rozmiaru. cierpliwości. a jak naprawde nie da rady, to jutro coś wymyslę.

#8 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:23:49

Jajecznica z kurkami

Dołączona grafika

Składniki:

300 g kurek,
2 cebule,
1 ząbek czosnku
ćwiartka masła,
6 jajek,
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:
Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim pokrojone cebule, dodać umyte, obrane i pokrojone kurki (mniejszych kurek można nie kroić). Posolić. Dusić na małym ogniu, aż kurki zmiękną. Dodać jajka, zamieszać, aż do momentu gdy jajka się zetną. Na końcu popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z chlebem, najlepiej wiejskim, okrągłym bochenkiem.
Dołączona grafika

#9 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:24:43

Zielone tagliatelle z kurkami

Dołączona grafika

Składniki na ciasto na makaron „tagliatelle”:

400 g świeżego szpinaku,
400 g mąki,
4 jajka.

Składniki na sos:

szczypta soli,
1 cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
300 g kurek,
pół szklanki gęstej śmietany,
100 g sera „Gorgonzola”,
pęczek natki pietruszki,
szklanka wytrawnego białego wina.

Wykonanie ciasta na makaron:
Gotujemy szpinak, a następnie dokładnie odcedzamy, solimy i miksujemy na papkę.
Mąkę usypujemy w kopiec na stolnicy, w jego środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajka i szpinakową papkę. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego wstążeczki (tagliatelle) o szerokości 1 cm .
Gotowe „tagliatelle” posypujemy mąką, żeby się ze sobą nie skleiły i gotujemy „al dente” we wrzącej wodzie, którą solimy solą gruboziarnistą dopiero na moment przed wrzuceniem na wrzątek naszych „tagliatelle”. Makaron wrzucamy na wrzątek dopiero w momencie, gdy sos kurkowy jest już prawie gotowy i gotujemy przez nie dłużej jak 5 minut.

Wykonanie kurkowego sosu:
Umyte i oczyszczone kurki kroimy na kawałeczki, pozostawiając mniejsze egzemplarze kurek w całości.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojone kurki, szczyptę soli i posiekaną (niezbyt drobno) natkę pietruszki.
Po paru minutach sos kurkowy podlewamy białym winem i zostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kwadrans.
W międzyczasie w drugim garnuszku podgrzewamy śmietanę z serem „Gorgonzola” i gotujemy do momentu, aż ser się roztopi.
Ugotowane „tagliatelle” wkładamy do patelni z sosem i przez minutkę gotujemy razem z sosem.
Na chwilę przed końcem gotowania do sosu dodajemy także śmietanę złączoną z serem „Gorgonzola”, mieszamy wszystko i gorące nakładamy na talerze.
Danie można udekorować pozostawionymi w całości ugotowanymi malutkimi kurkami i posypać świeżą natką pietruszki.
Dołączona grafika

#10 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:25:15

Kurki w śmietanie

Dołączona grafika

Składniki:
2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany kremówki (lub mleka)
1-2 łyżki twarożku śmietankowego (np. Philadelphia; może być także kozi:)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Kurki dokładnie umyć. Jeśli są bardzo duże, pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek, a następnie dorzucić kurki i smażyć 3-4 minuty.
Wlać śmietanę i włożyć serek. Dusić grzyby do czasu aż sos zgęstnieje. (Jeśli używamy mleka, dodajemy więcej twarożku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.)
Podawać posypane natką pietruszki.

#11 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:25:50

Jakbyś mógł edytować i powklejać wszystko jako oddzielne posty...

Po prostu nie wsio mi wchodzi... :(

Kurki z cielęciną

Dołączona grafika

Składniki (dla 2 osóB):
kotlety cielęce, 4 szt.
kurki, 40 dag
Boczek wędzony, 2 grubsze plastry
cebula, 1 duża
kostka rosołowa, 1 szt.
sól, pieprz, do smaku
oliwa z oliwek, do smażenia
(ewentualnie śmietana do zup i sosów, do zabielenia)

Jak zrobić (czas przygotowania to ok. 60 min.):
Umyte i osuszone kotlety przyprawiamy solą i pieprzem.
Oliwę wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię i mocno obsmażamy kotlety.
Rozrobioną z wodą kostkę rosołową wlewamy do kotletów. Dusimy aż mięso będzie miękkie ok. 40 min.
W międzyczasie myjemy i osuszamy kurki (jak są duże można je delikatnie pokroić).
Kroimy boczek i cebulę w kostkę.
Podsmażamy boczek, po chwili dodajemy cebulę i kurki, chwilkę razem smażymy.
Następnie dodajemy wszystko do kotletów, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilkę.
Sos który powstanie można zabielić lekko śmietaną.
Można podawać z ziemniakami lub kasza gryczaną.

#12 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:26:19

Jakbyś mógł edytować i powklejać wszystko jako oddzielne posty...

Po prostu nie wsio mi wchodzi... :(

Rosół z kurkami

Dołączona grafika

Składniki:
1 kura,
3 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek kapusty,
2 liście laurowe,
kilka nasion ziela angielskiego,
1 cebula,
sól i pieprz,
30 dag kurek,
1 łyżka posiekanego koperku.

Lane kluski:
2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wody,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?
Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurę.
Gdy woda się zagotuje, zbieramy z powierzchni męty i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Oczyszczone i pokrojone warzywa bez cebuli wkładamy do garnka i przykrywamy.
Cebulę obieramy z łusek i w całości stawiamy na malutkim gazie.
Trwa to klika minut, ale trzeba ten proces kontrolować i obracać cebulę, by przypiekła się ze wszystkich stron.
Kiedy będzie podpieczona, wkładamy ją do rosołu, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Po 1 – 1 ½ godziny gotowania solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Kiedy warzywa będą miękkie, a mięso zacznie się rozpadać, rosół jest gotowy.
Przecedzamy go i z klarownego rosołu delikatnie wybieramy tłuszcz z powierzchni.
Zagotowujemy ponownie i wkładamy do rosołu umyte kurki.
Gotujemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kurek.
W kubeczku roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich wodę i miksujemy z mąką.
Solimy.
Do małego rondelka wlewamy wodę i gdy się zagotuje, delikatnie wlewamy do niej ciasto z kubeczka cały czas mieszając.
Kiedy kubeczek będzie pusty, mieszamy jeszcze pół minuty i odcedzamy kluski.
Do talerzy wkładamy porcję lanych klusek i wlewamy rosół z kurkami.

Jak podawać?
Podajemy posypane koperkiem.

#13 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:26:45

Jakbyś mógł edytować i powklejać wszystko jako oddzielne posty...

Po prostu nie wsio mi wchodzi... :(

Sałatka z kurek i fasolki szparagowej

Dołączona grafika

Składniki:
25 dag małych kurek,
pół kg fasolki szparagowej,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
ząbek czosnku,
pęczek natki pietruszki,
łyżka octu balsamicznego,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?
Z fasolki poodcinać końcówki i przekroić ją na pół.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w słupki.
Kurki wraz z cebulą usmażyć na patelni z łyżką masła.
Dodać paprykę i pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać fasolkę szparagową, pokrojoną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno (jak kto lubi).

#14 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:27:13

Jakbyś mógł edytować i powklejać wszystko jako oddzielne posty...

Po prostu nie wsio mi wchodzi... :(

i na koniec coś na zimę:


Kurki marynowane na ostro

Dołączona grafika

Składniki:
1 kg kurek,
2 cebule,
3 papryczki chilli,
1 łyżeczka soli,
szczypta kwasku cytrynowego,
łyżeczka gorczycy,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
3 ziarenka goździków,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
2 szklanki wody,
szklanka octu 10%,
łyżeczka soli,
łyżka cukru,
łyżeczka ziarenek pieprzu.

Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Gotować około pół godziny w wodzie osolonej łyżeczką soli i szczyptą kwasku cytrynowego (aby kurki nie ściemniały).
Do każdego słoika dodać krążki cebuli, ziarenka gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i czosnek.
Grzyby odcedzić, układać w wyparzonych słoikach.
Paprykę oczyścić z ziaren i białych części, pokroić i dodać do słoików.
Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi, goździkami, łyżeczką soli i cukrem.
Gorącym płynem napełniać słoiki z grzybami i szczelnie zakręcać.
Pasteryzować około 20 minut.


i co ślinka cieknie? :D

#15 ~Cherries in Liqueur~

~Cherries in Liqueur~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:31:43

wchodzi, ale trzeba chwile poczekac, bo niektóre zdjęcia są większego formatu i najpierw muszą się zaladowac w całości, a potem engine forum je przeskaluje do mniejszego rozmiaru. cierpliwości. a jak naprawde nie da rady, to jutro coś wymyslę.


Wiem, że wchodzą ale przy moim transferze...!!!

Jak możesz to dziel na cząstki dające się spokojnie odczytać... :)

Użytkownik Cherries in Liqueur edytował ten post 10 sierpień 2011 - 23:35:46


#16 ~tytus~

~tytus~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:35:04

Wiem, że wchodzą ale przy moim transferze...!!!

Jak możesz to dziel na cząstki dające się podzielić... :)

Zrobione wedle życzenia :)

#17 ~Cherries in Liqueur~

~Cherries in Liqueur~
  • Goście

Napisano 10 sierpień 2011 - 23:39:36

Zrobione wedle życzenia :)


Wow! Tytus...
Teraz prze tydzień z kuchni nie wyjdę...
Ale serdeczne dzięki bo teraz działa jak złoto.. :D
Ukłony... :)

#18 knur

knur

    Ⓚ Ⓝ Ⓤ Ⓡ

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 6686 postów

Napisano 12 czerwiec 2013 - 16:45:20

Kurki w śmietanie

dsc_4574.jpg

Składniki:
2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany kremówki (lub mleka)
1-2 łyżki twarożku śmietankowego (np. Philadelphia; może być także kozi:)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Kurki dokładnie umyć. Jeśli są bardzo duże, pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek, a następnie dorzucić kurki i smażyć 3-4 minuty.
Wlać śmietanę i włożyć serek. Dusić grzyby do czasu aż sos zgęstnieje. (Jeśli używamy mleka, dodajemy więcej twarożku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.)
Podawać posypane natką pietruszki.

 

 

o rany, ślina cieknie :) 

Lubie to!



#19 ~żal.pl~

~żal.pl~
  • Goście

Napisano 12 czerwiec 2013 - 20:12:06

Hmm jestem zbyt krótko na forum aby pamietac ten wątek, graty Knurze ze odkopales temat. Ja moze tylko dodam ze podczas zabawy z kurkami nalezy pamietac o jednej, waznej sprawie. Nie dusic długo tych grzybów bo maja tendencje do twardnienia. Trzeba wyczuc moment kiedy starczy im smazenia bo wyjmiemy z patelni kamienie :)



#20 ~Ala2~

~Ala2~
  • Goście

Napisano 14 czerwiec 2013 - 17:58:38

Dziś robię mięsko, jako wędlinę, bez konserwantów, według nowego przepisu, jak się sprawdzi smakowo, to Wam podam.... :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych