Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Zdjęcie

Podaj przepis...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
811 odpowiedzi w tym temacie

#41 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 14:51:45

Buraczki do barszczyku przygotowane :)  Uszka juz się mrozą :)

 

 

Co do oleju do bigosu,dodaję go tak mało /ok 2 lyżki/ i nie ma to wpływu na smak,ale wygładza go naprawdę dobrze.

 

Warzywa do sosu " greckiego" kroję,bo szatkowane na tarce tworzą moim zdaniem papkę,ale każdy robi tak jak uważa,jasna rzecz :)  Udanego gotowania :) Kochani



#42 niu

niu

    ⋆⋆✤⋆⋆

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 4947 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 14:56:03

Teraz wiem dlaczego nie mogę normalnie pisać na forum.

Musiałem komuś z GP bardzo depnąć nie tylko na odcisk ale i na głowę.

Piszę z innego adresu IP, którego nie znają jeszcze.

=========================================================

 

Tak więc - zaczynamy gotować bigos - typowo staropolski.

 

Podaję ilości podstawowych składników, które sam stosuję - każdy może to zmieniać według 

własnego " widzimisię " i humoru.

 

3 kg kapusty kwaszonej zalewam wrzątkiem. aż pokryje kapustę i gotuję około 2 godzin.

W międzyczasie szatkuję kapustę białą i gotuję w drugim garnku do miękkości na wolnym ogniu.

Nie lubię kuchenek elektrycznych.

Z kapusty kwaszonej odlewam pozostałość po gotowaniu, a kapustę białą przekładam do kwaszonej  razem z wywarem z gotowania.

Mięso przeznaczone do bigosu wstawiam do piekarnika i piekę - różne gatunki mięsa - chude i

tłuste - nigdy ie dawać mięsa gotowanego - nie uzyska się tego specyficznego zapachu oraz smaku.

 

Do połączonej kapusty dodaję przyprawy - tu każdy może sobie pofolgować i dodać, to co mu najbardziej podchodzi - pieprz ziarnisty -  nigdy  mielony, ziele angielskie, liść laurowy - to podstawa.

Następnie grzyby suszone - nie moczone, śliwkę - najlepiej wędzoną, inna też ujdzie .

Uważać trzeba aby nie przedawkować grzybów, gdyż borowikowate - prawdziwek, podgrzybek, koźlarz w większej ilości mogą dać gorycz.

Dobre są suszone opieńki z lasu liściastego, najlepsze - rosnące na brzozie - nie dają goryczy..

Gotować na wolnym ogniu - często mieszając, aby nie przywarł do dna - gotować do odparowania przynajmniej połowy płynu - musi być jeszcze luźny.

Dodajemy mięso, najlepiej już pokrojone na drobniejsze kawałki oraz to co zostało po

pieczeniu - dalej gotujemy około 1 godziny.

Odstawiamy i po pewnym czasie znowu " podciągamy " - można to robić nawet 2 - 3 razy dziennie, aż odparuje płyn zawarty w kapuście, a bigos stanie " szklisty " , tzn. - po przeciągnięciu po nim łyżką  - błyszczy.

Można też dodać przecier pomidorowy w celu uzyskania ciemniejszej barwy oraz większej kwasowości - to już według uznania.

 

Nigdy nie dodawać oleju.

 

Spróbujcie i nie bójcie się improwizować ze składnikami.

 

I ja też miałam prosić o ten przepis, więc także dziękuję. :)

Przeczytałaś dokładnie ???

 

Ostatnie zdanie jest ważne - teraz powinnaś wiedzieć dlaczego w większości restauracji

szefem kuchni jest mężczyzna - ma 30% kubków smakowych więcej i nie trzyma się " twardo "

receptury.

 

No! Zawsze twierdziłam, że najlepszymi garkotłukami są facety! :D Ahoj. :)



#43 Rosa

Rosa

    Słuchaj siebie ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 3123 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 19:30:28

Łatwizna,dasz radę.jest link i jak przeczytasz,przekonasz sie. Rękawki do góry i powodzenia :)
 
Masz rację,to chyba Emka,ale rzeczywiście nieistotne,kto,ważne,że pycha.

Mogę prosić o skład farszu? :)

#44 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 19:39:23

Mogę prosić o skład farszu? :)

 

 

Tu chodzi o krem do ciasta,a czły przepis jest na temacie Smacznym szeptem po uszku w RD.

 

Poszukaj tematu,strona 8 jest ciasto z wiśniami i jest podany link do strony /chyba pokochaj gotowanie/.

 

Jezeli potzrbujesz przepisu na farsz podaj o jaki farsz Ci chodzi,postaramy się pomóc.Ja mogę nie wiedzieć,ale są inni :)



#45 knur

knur

    Ⓚ Ⓝ Ⓤ Ⓡ

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 6686 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 19:50:05

No! Zawsze twierdziłam, że najlepszymi garkotłukami są facety! :D Ahoj. :)

I tak trzymaj, bo to prawda. Kobietom tylko się wydaje, że umieją gotować ;)



#46 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 19:54:13

I tak trzymaj, bo to prawda. Kobietom tylko się wydaje, że umieją gotować ;)

 To dlaczego tak mało zastępujecie nas w kuchni? :)



#47 votum separatum

votum separatum

    Swojak

  • Oczekujący na zatwierdzenie
  • PipPipPipPip
  • 4332 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 20:17:44

Właśnie :D

Sam talent kulinarny to za mało, jeśli chęci brak ^_^

 

Chęci to ja mam tylko tego drugiego elementu mi brakuje ... ;)



#48 Rosa

Rosa

    Słuchaj siebie ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 3123 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 20:19:36

Źle zacytowalam. Chodzi mi o farsz do papryczek :)

#49 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:05:47

Cześć Pos3gacz :) Dzięki za przepis na bigos, bardzo podobnie robię (szkoła teściowej), bo i z kap. słodkiej też, różne gatunki mięsa też piekę, potem wszystko łączę. Jedynie dodaję grzyby namoczone a wywar dolewam do bigosu. I nie dodaję przecieru pomidorowego.

Dziś wstawiam bigos dokładnie z Twojego przepisu. Rybę po grecku robię tak samo jak Ty :)

 

btw. Co do kubków smakowych, to się nie zgadzam ;) bo nie i już

.jak dasz buzi, to się przekonasz, że jednak mam rację.

 

 



#50 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:08:31

Tylko nie krzycz, dobrze? ^_^

Widzisz jaka jest różnica, w poście? Może się skusisz? :)

Nie krzyczę, ale dla mnie post nie istnieje.



#51 martie.es

martie.es

    Znajdzie sie kij na banderowski ryj!

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 9758 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:11:28

A znacie jakies fajne przepisy na dania- afrodyzjaki ?  :D

Panowie, do dziela ! Podobno jestescie specjalistami  :lol:



#52 pyza

pyza

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 1228 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:13:08

A znacie jakies fajne przepisy na dania- afrodyzjaki ?  :D

Panowie, do dziela ! Podobno jestescie specjalistami  :lol:

no   :lol:  tylko nie bigos 



#53 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:14:05

Tu chodzi o krem do ciasta,a czły przepis jest na temacie Smacznym szeptem po uszku w RD.

 

Poszukaj tematu,strona 8 jest ciasto z wiśniami i jest podany link do strony /chyba pokochaj gotowanie/.

 

Jezeli potzrbujesz przepisu na farsz podaj o jaki farsz Ci chodzi,postaramy się pomóc.Ja mogę nie wiedzieć,ale są inni :)

 

 

Kochanieńka - nie jest ważny""| fałsz "", a to co w nim się znajduje..



#54 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:15:08

A znacie jakies fajne przepisy na dania- afrodyzjaki ?  :D

Panowie, do dziela ! Podobno jestescie specjalistami  :lol:

Lepiej nie pytaj.



#55 votum separatum

votum separatum

    Swojak

  • Oczekujący na zatwierdzenie
  • PipPipPipPip
  • 4332 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:21:36

Jestem ciekaw jak Wy mi to dostarczycie do spróbowania :D

Pozdrawiam :)



#56 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:24:52

Mogę prosić o skład farszu? :)

Jest, jest takie powiedzenie rosyjskie -- masz łeb i ..uj , to kombinuj.

 

Dziewczyny == dajcie mi spokój - nie spałem ostatnie 30 godzin  i jestem potwornie zmęczony.



#57 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:28:33

I ja też miałam prosić o ten przepis, więc także dziękuję. :)

 

No! Zawsze twierdziłam, że najlepszymi garkotłukami są facety! :D Ahoj. :)

Ale sobie zaszkodziłaś.



#58 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:31:21

 

Cześć Pos3gacz :) Dzięki za przepis na bigos, bardzo podobnie robię (szkoła teściowej), bo i z kap. słodkiej też, różne gatunki mięsa też piekę, potem wszystko łączę. Jedynie dodaję grzyby namoczone a wywar dolewam do bigosu. I nie dodaję przecieru pomidorowego.

Dziś wstawiam bigos dokładnie z Twojego przepisu. Rybę po grecku robię tak samo jak Ty :)

 

btw. Co do kubków smakowych, to się nie zgadzam ;) bo nie i już

.jak dasz buzi, to się przekonasz, że jednak mam rację.

 

 

 

 

Ha, dostałbyś buzi z podziękowaniem za przepis, gdybyś wcześniej napisał, że będziesz w Warszawie :) i osobiście odebrałabym przepis na bigos ;) Ale i tak nie przekonałby mnie buziak o męskich (większych) kubkach smakowych :D


Użytkownik zakładka edytował ten post 20 grudzień 2013 - 21:31:52


#59 martie.es

martie.es

    Znajdzie sie kij na banderowski ryj!

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 9758 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:36:58

no   :lol:  tylko nie bigos 

 

:lol:

 

Ja i tak bede upierala sie przy swoim, ze facet najbardziej sexy wyglada w kuchni, przy garach  :D



#60 martie.es

martie.es

    Znajdzie sie kij na banderowski ryj!

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 9758 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 21:39:00

Buraczki do barszczyku przygotowane :)  Uszka juz się mrozą :)

 

 

Co do oleju do bigosu,dodaję go tak mało /ok 2 lyżki/ i nie ma to wpływu na smak,ale wygładza go naprawdę dobrze.

 

Warzywa do sosu " greckiego" kroję,bo szatkowane na tarce tworzą moim zdaniem papkę,ale każdy robi tak jak uważa,jasna rzecz :)  Udanego gotowania :) Kochani

 

Ja tez wole warzywa grubiej pokrojone, bo z przecierkow dla niemowalczkow juz wyroslam  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych