Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Zdjęcie

Podaj przepis...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
811 odpowiedzi w tym temacie

#21 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 20:49:42

Wigilia koniecznie barszczyk z uszkami i karp w galrecie. Zamierzam też zrobić pstrąga w mięcie, zapewne znajdzie się śledzik,bo mąż kocha śledziki.

 

Zresztą w tym roku nawet myśleć mi się nie chce o wigilii

 

 

Mięsko,kaczuszka pieczona,ciasto/makowiec i biszkopt z wiśniami,tak ten biszkopt,który podawała Zakładka.



#22 gilda27

gilda27

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 4773 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 20:56:28

Wigilia koniecznie barszczyk z uszkami i karp w galrecie. Zamierzam też zrobić pstrąga w mięcie, zapewne znajdzie się śledzik,bo mąż kocha śledziki.

 

Zresztą w tym roku nawet myśleć mi się nie chce o wigilii

 

 

Mięsko,kaczuszka pieczona,ciasto/makowiec i biszkopt z wiśniami,tak ten biszkopt,który podawała Zakładka.

A gdzie ten przepis mogę znaleźć ? ;)

u nas na stole : barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, kutia, sałatka śledziowa, karp po żydowsku(nie lubię) i po grecku(nie lubię), piernik, makowiec, ale taki zawijany i sernik z brzoskwiniami + kompot z suszu


Użytkownik gilda27 edytował ten post 18 grudzień 2013 - 20:58:55


#23 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 21:28:23

U mnie w domu tradycyjnie jest barszczyk czerwony z uszkami (uszka z grzybami), pierogi z borowikami (albo kaszą gryczaną i fetą), pstrąg lub łosoś z cytryną i pieprzem z masłem (pieczony w folii w piekarniku), kapusta wigilijna z grzybami na oleju lnianym, ryba po grecku, w różnych smakach śledzie (z cebulką, śliwkami, pomidorami suszonymi, grzybami marynowanymi, pieczarkami i w koperku), lub pod pierzynką, spore kapelusze prawdziwków w cieście albo smażone na samym maśle (nie co roku, ale często), sałatka (z cykorii z buraczkami, orzechami, cebulą czerwoną i ogórkiem, z solą i pieprzem, z cytryną i oliwą), sałatka z fasoli (z ogorkiem kwaszonym, ziemniakami, cebulką, jabłkiem i orzechami), oczywiście kompot z suszu, z morelami i cytryną i makiełki.

A po Pasterce nie idziemy jeszcze spać, gorąca herbata (kawa, soki), ciasta przeróżne no i coś dla ducha wreszcie ;) :P



#24 knur

knur

    Ⓚ Ⓝ Ⓤ Ⓡ

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 6686 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 21:38:58



[...] i coś dla ducha wreszcie ;) :P

ciekawe co ;) a dla ciała?



#25 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 21:58:38

ciekawe co ;) a dla ciała?

 

Przyjedź, a zobaczysz ;) Lewitacja (może i poczujesz) :P



#26 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 19 grudzień 2013 - 09:18:24

A gdzie ten przepis mogę znaleźć ? ;)

u nas na stole : barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, kutia, sałatka śledziowa, karp po żydowsku(nie lubię) i po grecku(nie lubię), piernik, makowiec, ale taki zawijany i sernik z brzoskwiniami + kompot z suszu

 

 

 

W "Smacznym szeptem po uszku" w RD.Skorzystaj,bo przepis fajny.Ciasto doskonale smakuje ale moim zdaniem powinno postać w lodówce conajmniej dobę.



#27 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 19 grudzień 2013 - 09:48:11

Wczoraj podchodziłem 3x do pisania i za każdym razem po napisaniu
ukazywało się - brak możliwości otworzenia tej strony.

Zaraz wyjeżdżam do Warszawy i dopiero po 21:00 napiszę jeszcze raz.

#28 delpiero7

delpiero7

    Dobry Chłopak !

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 1412 postów

Napisano 19 grudzień 2013 - 10:47:57

Mam pytanie; czy ktoś wie,gdzie w naszym mieście/Słupsku/ można kupić podpiwek ,ale nie ten ogólnie dostępny z Ukrainy/jest konserwowany benzoesanem sodu/ ale nasz podpiwek "Jędruś" Jest fantastyczny,super gasi pragnienie,jest slodki,ale nie jest lepki.Ja bronię się przed słodkościami,ale ta w podpiwku Jędruś zupełnie mi nie przeszkadza,a wręcz jest pociągająca. Dzisiaj pierszy raz kupiłąm kwas chlebowy razowy,i zastanawiam się,czy choć trochę będzie przypominał kwas chlebowy produkowany przez jedną z naszych słupskich restauracji w latach 70-tych.amten był przepyszny.

 

Może w Kauflandzie :x

 

 

"

Papryki faszerowane mięsem mielonym :D

Użytkownik delpiero7 edytował ten post 19 grudzień 2013 - 10:49:18


#29 ~żal.pl~

~żal.pl~
  • Goście

Napisano 19 grudzień 2013 - 13:33:32

Hmm tak sobie czytam te wszystkie propozycje dań na stół wigilijny i chyba w tym roku na moim bedzie nieco bardziej bogato :) Co roku ograniczam sie tylko do kilku potraw. Sałatka jarzynowa obowiązkowo, ryba jedynie smażona (tak aby była) oraz czasem w galarecie ale to mi specjalnie nie wychodzi. Kupne pierogi i uszka, oczywiscie barszcz (co roku lepszy, bardziej doprawiony) no i zawsze jakieś ciasto aby po Wigilii przy kawie odsapnąc :) Niby nic ale pracy mam zawsze na 2-3 dni. Czasami dorzuce np buraczki smażone (przepis babciny-rewelacja), a od kilku lat przymierzam się do pierwszej w moim zyciu ryby po grecku. Co najsmieszniejsze rozmawialem z kilkoma znajomymi Grekami i nikt nie wiedzial o co chodzi :D W tym roku juz nie zdąże ale moze w przyszlym roku zaprosze ich do Słupska :) Bedzie okazja przez cały 2014 pocwiczyc przygotowanie takiej rybki.

Stół mam, jak widac, nieco ubogi w potrawy ale po wielu latach i wielu Wigiliach jestem mistrzem w przystrajaniu-upychaniu takiego stołu. Zawsze znajdzie się dostojne miejsce na opłatek i sianko, zawsze mini stroik z żywej choinki oraz kilka świec i oczywiscie nakrycie dla "niespodziewanego gościa"... co prawda nigdy go nie ma ale nie tracę nadziei :)

 

P.S.

Zawsze po wielodniowych przygotowaniach zostają mi jakieś resztki. Aby się nie marnowały polecam zaopatrzyć się w piękną platere i wystawić to jako "zakąska". Ja na liściach sałaty rozkładam kilka jaj które zostały niewykorzystane do sałatki, pozwijana szynka, ogóreczki, gdzieś obok sledzik. Całosci w blasku świec na tyle ładnie się prezentuje ze za kazdym razem robię "coroczną fotkę" :)


Użytkownik żal.pl edytował ten post 19 grudzień 2013 - 13:36:24


#30 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 19 grudzień 2013 - 15:18:53

 

Może w Kauflandzie :x

 

 

"

Papryki faszerowane mięsem mielonym :D

 

 

 

 

 

Nie ma,niestety.Calły czas kupowałam w Podkowie,teraz jak na złość,niet i nie budziet :P

 

 

Papryka faszerowana powiadasz,mmmmm,pychota. Faszerujesz w całości czy połowki?

Fa faszeruję połówki,na wierzch ukłądam mozarellę i zapiekam,pyszności :)



#31 gilda27

gilda27

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 4773 postów

Napisano 19 grudzień 2013 - 17:00:08

W "Smacznym szeptem po uszku" w RD.Skorzystaj,bo przepis fajny.Ciasto doskonale smakuje ale moim zdaniem powinno postać w lodówce conajmniej dobę.

Dzięki Salta. Znalazłam, ale to nie zakładki przepis ;) Ale mniejsza z tym....ciasto wygląda pysznie, ale jest z kremem, czyli coś czego ja nie umiem zrobić w ogóle.... :P



#32 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 19 grudzień 2013 - 19:25:37

Dzięki Salta. Znalazłam, ale to nie zakładki przepis ;) Ale mniejsza z tym....ciasto wygląda pysznie, ale jest z kremem, czyli coś czego ja nie umiem zrobić w ogóle.... :P

 

 

Łatwizna,dasz radę.jest link i jak przeczytasz,przekonasz sie. Rękawki do góry i powodzenia :)

 

Masz rację,to chyba Emka,ale rzeczywiście nieistotne,kto,ważne,że pycha.



#33 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 19 grudzień 2013 - 23:00:46

Wczoraj podchodziłem 3x do pisania i za każdym razem po napisaniu
ukazywało się - brak możliwości otworzenia tej strony.

Zaraz wyjeżdżam do Warszawy i dopiero po 21:00 napiszę jeszcze raz.

 

Czekamy nadal Pos3gacz ;) może zdążymy z tym bigosikiem :P



#34 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 19 grudzień 2013 - 23:57:36

Czekamy nadal Pos3gacz ;) może zdążymy z tym bigosikiem :P

Teraz wiem dlaczego nie mogę normalnie pisać na forum.

Musiałem komuś z GP bardzo depnąć nie tylko na odcisk ale i na głowę.

Piszę z innego adresu IP, którego nie znają jeszcze.

=========================================================

 

Tak więc - zaczynamy gotować bigos - typowo staropolski.

 

Podaję ilości podstawowych składników, które sam stosuję - każdy może to zmieniać według 

własnego " widzimisię " i humoru.

 

3 kg kapusty kwaszonej zalewam wrzątkiem. aż pokryje kapustę i gotuję około 2 godzin.

W międzyczasie szatkuję kapustę białą i gotuję w drugim garnku do miękkości na wolnym ogniu.

Nie lubię kuchenek elektrycznych.

Z kapusty kwaszonej odlewam pozostałość po gotowaniu, a kapustę białą przekładam do kwaszonej  razem z wywarem z gotowania.

Mięso przeznaczone do bigosu wstawiam do piekarnika i piekę - różne gatunki mięsa - chude i

tłuste - nigdy ie dawać mięsa gotowanego - nie uzyska się tego specyficznego zapachu oraz smaku.

 

Do połączonej kapusty dodaję przyprawy - tu każdy może sobie pofolgować i dodać, to co mu najbardziej podchodzi - pieprz ziarnisty -  nigdy  mielony, ziele angielskie, liść laurowy - to podstawa.

Następnie grzyby suszone - nie moczone, śliwkę - najlepiej wędzoną, inna też ujdzie .

Uważać trzeba aby nie przedawkować grzybów, gdyż borowikowate - prawdziwek, podgrzybek, koźlarz w większej ilości mogą dać gorycz.

Dobre są suszone opieńki z lasu liściastego, najlepsze - rosnące na brzozie - nie dają goryczy..

Gotować na wolnym ogniu - często mieszając, aby nie przywarł do dna - gotować do odparowania przynajmniej połowy płynu - musi być jeszcze luźny.

Dodajemy mięso, najlepiej już pokrojone na drobniejsze kawałki oraz to co zostało po

pieczeniu - dalej gotujemy około 1 godziny.

Odstawiamy i po pewnym czasie znowu " podciągamy " - można to robić nawet 2 - 3 razy dziennie, aż odparuje płyn zawarty w kapuście, a bigos stanie " szklisty " , tzn. - po przeciągnięciu po nim łyżką  - błyszczy.

Można też dodać przecier pomidorowy w celu uzyskania ciemniejszej barwy oraz większej kwasowości - to już według uznania.

 

Nigdy nie dodawać oleju.

 

Spróbujcie i nie bójcie się improwizować ze składnikami.



#35 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 00:09:46

Hmm tak sobie czytam te wszystkie propozycje dań na stół wigilijny i chyba w tym roku na moim bedzie nieco bardziej bogato :) Co roku ograniczam sie tylko do kilku potraw. Sałatka jarzynowa obowiązkowo, ryba jedynie smażona (tak aby była) oraz czasem w galarecie ale to mi specjalnie nie wychodzi. Kupne pierogi i uszka, oczywiscie barszcz (co roku lepszy, bardziej doprawiony) no i zawsze jakieś ciasto aby po Wigilii przy kawie odsapnąc :) Niby nic ale pracy mam zawsze na 2-3 dni. Czasami dorzuce np buraczki smażone (przepis babciny-rewelacja), a od kilku lat przymierzam się do pierwszej w moim zyciu ryby po grecku. Co najsmieszniejsze rozmawialem z kilkoma znajomymi Grekami i nikt nie wiedzial o co chodzi :D W tym roku juz nie zdąże ale moze w przyszlym roku zaprosze ich do Słupska :) Bedzie okazja przez cały 2014 pocwiczyc przygotowanie takiej rybki.

Stół mam, jak widac, nieco ubogi w potrawy ale po wielu latach i wielu Wigiliach jestem mistrzem w przystrajaniu-upychaniu takiego stołu. Zawsze znajdzie się dostojne miejsce na opłatek i sianko, zawsze mini stroik z żywej choinki oraz kilka świec i oczywiscie nakrycie dla "niespodziewanego gościa"... co prawda nigdy go nie ma ale nie tracę nadziei :)

 

P.S.

Zawsze po wielodniowych przygotowaniach zostają mi jakieś resztki. Aby się nie marnowały polecam zaopatrzyć się w piękną platere i wystawić to jako "zakąska". Ja na liściach sałaty rozkładam kilka jaj które zostały niewykorzystane do sałatki, pozwijana szynka, ogóreczki, gdzieś obok sledzik. Całosci w blasku świec na tyle ładnie się prezentuje ze za kazdym razem robię "coroczną fotkę" :)

Ryba po grecku, to nic innego, jak ryba w jarzynach z przecierem pomidorowym - łatwizna.

 

Marchew, pietruszka, seler starte na tarce -  duże oczka plus cebula pocięta w piórka lub talarki - nie zapomnij o przyprawach -

wszystko razem uduszone w małej ilości wody  z dodatkiem oliwy.

pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy. 

Usmażoną rybę, najlepiej filety z dorsza islandzkiego - nie mają ości - przekładaj warstwami

naprzemiennie - ostatnia warstwa - zawsze jarzyny.


Użytkownik pos3gacz edytował ten post 20 grudzień 2013 - 00:15:50


#36 martie.es

martie.es

    Znajdzie sie kij na banderowski ryj!

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 9758 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 00:22:34

pos3gacz

 

Bigos robie podobnie, ale na plycie indukcyjnej :P  Nigdy nie dodaje oleju, bo bigos ma w sobie tluszcz z mieska, ani koncentratu pomidorowego. 

W tym roku z braku laku moj bigos bedzie bardziej egzotyczny, poniewaz nie mam dostepu do grzybow lesnych, wedzonych polskich sliwek ani rodzimej kapuchy.

Twoj przepis zapisze sobie. Dziekuje  :D



#37 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 00:23:54

Jeśli mogę dodać, ja cebulę zastępuję porem . Ale jak kto woli.

Dzięki za przepis na bigos :)

Cebula, czy por - nie robi różnicy.

Nie zawsze por jest pod ręką.



#38 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 00:28:47

pos3gacz

 

Bigos robie podobnie, ale na plycie indukcyjnej :P  Nigdy nie dodaje oleju, bo bigos ma w sobie tluszcz z mieska, ani koncentratu pomidorowego. 

W tym roku z braku laku moj bigos bedzie bardziej egzotyczny, poniewaz nie mam dostepu do grzybow lesnych, wedzonych polskich sliwek ani rodzimej kapuchy.

Twoj przepis zapisze sobie. Dziekuje  :D

 

Przeczytałaś dokładnie ???

 

Ostatnie zdanie jest ważne - teraz powinnaś wiedzieć dlaczego w większości restauracji

szefem kuchni jest mężczyzna - ma 30% kubków smakowych więcej i nie trzyma się " twardo "

receptury.



#39 ~pos3gacz~

~pos3gacz~
  • Goście

Napisano 20 grudzień 2013 - 01:04:55

Bigosu w Twoim wydaniu, nie jadłam. Lecz mam pytanie, czy gotowałeś lub jadłeś bigos, na bazie mięsa z kaczki francuskiej? Jak dla mnie, najlepszy bigos :)

Nie jest ważne, czy mięso pochodzi z drobiu, dziczyzny, wieprzowiny lub wołowiny - ważna 

jest różnorodność i tylko z pieczystego.

 

Jeden woli córkę, drugi teściową, a trzeci jedną i drugą.



#40 zakładka

zakładka

    Okruszki serca zbieram rozsypane gdzieś na ...

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 22982 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 12:13:01

Ryba po grecku, to nic innego, jak ryba w jarzynach z przecierem pomidorowym - łatwizna.

 

Marchew, pietruszka, seler starte na tarce -  duże oczka plus cebula pocięta w piórka lub talarki - nie zapomnij o przyprawach -

wszystko razem uduszone w małej ilości wody  z dodatkiem oliwy.

pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy. 

Usmażoną rybę, najlepiej filety z dorsza islandzkiego - nie mają ości - przekładaj warstwami

naprzemiennie - ostatnia warstwa - zawsze jarzyny.

 

Cześć Pos3gacz :) Dzięki za przepis na bigos, bardzo podobnie robię (szkoła teściowej), bo i z kap. słodkiej też, różne gatunki mięsa też piekę, potem wszystko łączę. Jedynie dodaję grzyby namoczone a wywar dolewam do bigosu. I nie dodaję przecieru pomidorowego.

Dziś wstawiam bigos dokładnie z Twojego przepisu. Rybę po grecku robię tak samo jak Ty :)

 

btw. Co do kubków smakowych, to się nie zgadzam ;) bo nie i już.


Użytkownik zakładka edytował ten post 20 grudzień 2013 - 12:24:03





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych