Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Odciecie Pradu

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 22 czerwiec 2010 - 17:41

Witam, czy moze ktos mi udzielic informacji po jakim czasie nie zaplacenia rachunku Energa odcina prad? czy sa jakies wezwania czy jak?

#2 ~Egzekutor~

~Egzekutor~
  • Goście

Napisano 22 czerwiec 2010 - 17:45

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 22.06.2010, 19:41:09 napisał

Witam, czy moze ktos mi udzielic informacji po jakim czasie nie zaplacenia rachunku Energa odcina prad? czy sa jakies wezwania czy jak?
po 2- 3 miesiącach bo taki tam mają bajzel . I tylko korki wykręcą . Po pół roku zdejmą licznik :)
Pozdrawiam

#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 22 czerwiec 2010 - 17:54

Wyświetl postUżytkownik Egzekutor dnia 22.06.2010, 18:45:38 napisał

po 2- 3 miesiącach bo taki tam mają bajzel . I tylko korki wykręcą . Po pół roku zdejmą licznik :)
Pozdrawiam
Dzieki za odpowiedz:) mam nadzieje, ze sie nie mylisz, bo niestety musze sie spoznic z wplata 2 tygodnie i boje sie, ze odetna a to dodatkowe koszta:( dzieki raz jeszcze:)

#4 ~zorro~

~zorro~
  • Goście

Napisano 22 czerwiec 2010 - 18:48

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 22.06.2010, 19:54:46 napisał

Dzieki za odpowiedz:) mam nadzieje, ze sie nie mylisz, bo niestety musze sie spoznic z wplata 2 tygodnie i boje sie, ze odetna a to dodatkowe koszta:( dzieki raz jeszcze:)

Lepiej idź do nich i powiadom ich o takim fakcie, znam przypadki że odcinali po 2 tygodniach.
Podobno to zależy od tego ile w danym okresie mają roboty jak mają mniej to odcinają wcześniej.

I dobrze się składa bo dzisiaj strajk się skończył :)

#5 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 23 czerwiec 2010 - 10:40

Wyświetl postUżytkownik zorro dnia 22.06.2010, 19:48:31 napisał

Lepiej idź do nich i powiadom ich o takim fakcie, znam przypadki że odcinali po 2 tygodniach.
Podobno to zależy od tego ile w danym okresie mają roboty jak mają mniej to odcinają wcześniej.

Masz racje,ze lepiej powiadomic Energe o ewentualnym opoznieniu,ale to ze odcinaja po 2 tygodniach,to nie jest prawda.

#6 ~Emka~

~Emka~
  • Goście

Napisano 23 czerwiec 2010 - 16:14

W pierwszym roku mojego samodzielnego mieszkania (bez rodziców) przypomniałam sobie o rachunku za prąd dzień przd wyjzdem na urlop. Nie miałam czasu się już tym zająć, płatności przez internet jeszcze wtedy nie było. Olałam i pojechałam na 3 tyg. Po powrocie zastałam mieszkanie....bez prądu. Dostałam nauczkę na długo :) To było kilka lat temu, jak jest teraz nie wiem. Wiem tylko że zanim upłynie termin płatności można bez problemów rozłożyć opłatę na 2 raty. Robią to od ręki w obsłudze klienta.

Użytkownik Emka edytował ten post 23 czerwiec 2010 - 16:14

#7 ~~~25~~~

~~~25~~~
  • Goście

Napisano 23 czerwiec 2010 - 20:59

Wyświetl postUżytkownik Emka dnia 23.06.2010, 18:14:09 napisał

W pierwszym roku mojego samodzielnego mieszkania (bez rodziców) przypomniałam sobie o rachunku za prąd dzień przd wyjzdem na urlop. Nie miałam czasu się już tym zająć, płatności przez internet jeszcze wtedy nie było. Olałam i pojechałam na 3 tyg. Po powrocie zastałam mieszkanie....bez prądu. Dostałam nauczkę na długo :) To było kilka lat temu, jak jest teraz nie wiem. Wiem tylko że zanim upłynie termin płatności można bez problemów rozłożyć opłatę na 2 raty. Robią to od ręki w obsłudze klienta.

O ile się orientuję to po ok 2 tygodniach przychodzi wezwanie do zapłaty z określonym terminem płatności.

#8 ~jola56~

~jola56~
  • Goście

Napisano 24 czerwiec 2010 - 09:07

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 22.06.2010, 19:54:46 napisał

Rada idz do zakladu energetycznego popros i przeloza termin platnosci,mi nie robili zadnych problemow z tym zezawsze na czas regularnie oplacalam

Użytkownik jola56 edytował ten post 24 czerwiec 2010 - 09:07

#9 ~q~

~q~
  • Goście

Napisano 17 grudzień 2010 - 02:15

Witka, zgodnie z prawem dostawca energii elektr. może odłączyć ci prąd dopiero po 2 miesiacach od daty uplywu. nastepnie musi wyslac ci pismo informujace i wzywajace do zaplaty w terminie 2 tyg. a gdy nie wplynie zaplata 30 dni dostawca czeka na zaplate, dopiero pozniej moze odciąć - przy wszystkim musi byc zachowany dwumiesieczny termin od podstawowej daty zaplaty. Mozesz miec naliczone odsetki w skali roku 13 %.
Pozdro.

#10 ~bluee~

~bluee~
  • Goście

Napisano 17 grudzień 2010 - 21:31

Wyświetl postUżytkownik zorro dnia 22 czerwiec 2010 - 18:48 napisał

Do mnie przyszli 18go,termin mialam do 10go.Smialam sie oczywiscie mialam oplacony rachunek 13go-tlumaczyli sie tym ze w na tej ulicy maja odciac licznik i przy okazji maja i moj adres sprawdzic,staram sie oplacac w terminie nie maja ze mna problemow.

#11 ~nie ma llipy~

~nie ma llipy~
  • Goście

Napisano 14 kwiecień 2011 - 10:33

najpierw przysylaja upomnienie do zaplaty za prad... masz na to 2 tygodnie od otrzymania go.
jak nie zaplacisz to przysylaja wezwanie do zaplaty i tu tez masz 2 tygodnie do zaplaty, ale to wezwanie jest juz ostateczne.
po tym czasie moga przyjsc w kazdej chwili... moga przyjsc dzien po terminie ale moga tez przyjsc 2 tygodnie po terminie :)
wiem bo mialem taka sytuacje :D
wiem ze juz mu sie nie przyda, ale innym moze sie przydac kto bedzie to czytal :P

#12 ~Amisz~

~Amisz~
  • Goście

Napisano 14 kwiecień 2011 - 11:24

Zostan Amiszem.My pradu nie uzywamy.

#13 ~dobrusia~

~dobrusia~
  • Goście

Napisano 25 styczeń 2012 - 16:22

Wyświetl postUżytkownik Amisz dnia 14 kwiecień 2011 - 11:24 napisał

Zostan Amiszem.My pradu nie uzywamy.

A internet i komputer mamy na korbkę ;-)

#14 ~Bronek Donek i s-ka~

~Bronek Donek i s-ka~
  • Goście

Napisano 30 styczeń 2012 - 10:24

Widzę ja że faktycznie chyba ŻYJE SIĘ WAM LEPIEJ skoro nawet na prąd nie macie !!! :rolleyes:

#15 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 30 styczeń 2012 - 11:21

Wyświetl postUżytkownik Bronek Donek i s-ka dnia 30 styczeń 2012 - 10:24 napisał

Widzę ja że faktycznie chyba ŻYJE SIĘ WAM LEPIEJ skoro nawet na prąd nie macie !!! :rolleyes:
No, niestety...bywa...zycie.

#16 ~aaa~

~aaa~
  • Goście

Napisano 16 luty 2012 - 20:00

Wyświetl postUżytkownik Bronek Donek i s-ka dnia 30 styczeń 2012 - 10:24 napisał

a ty chyba z eski jestes (specjalnej)

#17 ~mb~

~mb~
  • Goście

Napisano 28 marzec 2012 - 08:45

Witajcie, gdzie znajdę podstawę prawną odłączania prądu przez Energę? Pozdrawiam

#18 ~laska~

~laska~
  • Goście

Napisano 28 marzec 2012 - 14:29

Wyświetl postUżytkownik mb dnia 28 marzec 2012 - 08:45 napisał

Witajcie, gdzie znajdę podstawę prawną odłączania prądu przez Energę? Pozdrawiam

mieszkam w bloku i po ok miesiacu jest wezwanie i 2 tyg do zaplaty na drugi dzien jesli nie zaplacisz odcinaja ja tak mialam i nawet jak od razu zaplacisz to maja na podlaczenie 48h tak mowia w biurze obsługi energa

#19 ~artUr~

~artUr~
  • Goście

Napisano 07 kwiecień 2012 - 08:47

Wyświetl postUżytkownik mb dnia 28 marzec 2012 - 08:45 napisał

Jak ja uwielbiam pseudo prawników. Zamiast szukać podstawy prawnej i sadzić się na wielkiego wojownika prawniczego po prostu zapłać rachunek. A podstawą prawną do odłączenia prądu jest umowa, którą podpisujesz - tak jak w przypadku komórek, netu i wszystkiego co zużywasz!

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych