Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Najlepsze pierogi w Słupsku

pierogi słupsk

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Damian~

~Damian~
  • Goście

Napisano 23 sierpień 2013 - 13:15:08

Ostatnio bardzo często jadam pierogi w różnych barach w mieście i powiem szczerze, że nie udało mi się jeszcze znaleść smacznych. Ruskie to zazwyczaj mamałyga, z mięsem tłuste, te z kapustą i grzybami są kwaśne i zamiast grzybów pieczarki.

 

Mi marzą się takie jak "u babci". Piszcie gdzie jedliście najlepsze pierogi.

 

Pozdrawiam.



#2 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 23 sierpień 2013 - 13:24:13

Są 2 pierogarnie na Zatorzu,jedna na Z.Augusta,2 Banacha.Na Z.Augusta próbowałam pirożki ze szpinakiem,jak dla mnie słąbo doprawione,ale to kwestia smaku.

 

W jednej i drugiej jest czysto,na Z A swojsko,próbuj.

 

Najlepsze sa moje :) właśnie zajadam :)



#3 anioł stróż

anioł stróż

    anioł stróż

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 1468 postów

Napisano 23 sierpień 2013 - 13:37:24

Polecam pierogarnię przy ul.Słowackiego..



#4 ~Peeroog~

~Peeroog~
  • Goście

Napisano 23 sierpień 2013 - 13:38:36

W Słupsku? Nie słyszałem o dobrych domowych pierogach. Są co najwyżej poprawne, takie na tróję, maksymalnie czwórę na szynach. Na pewno jest wiele gospodyń, które potrafi zrobić pierogi tak, że i ciasto, i farsz jaja urywa, ale to są rodzinne tajemnice i kameralne ilości. Obecnie znam dwa miejsca, gdzie można kupić zajebiste pierogi, jedno w Warszawie, drugie w Niemczech, pierogi robione na sprzedaż przez polską emigrantkę...



#5 ~Peeroog~

~Peeroog~
  • Goście

Napisano 23 sierpień 2013 - 13:39:50

Polecam pierogarnię przy ul.Słowackiego..

 

Bywało dobrze, ale to taka niezła garmażerka, do domowych jednak bardzo daleko...



#6 ~Ala2~

~Ala2~
  • Goście

Napisano 23 sierpień 2013 - 14:05:48

Ja polecam Pierogarnię na ul. Władysława IV, przy Hali Pod Wieżą [ w tym samym domu, gdzie znajduje się Spóldz.Mieszkaniowa "Nowa".

Jadłam wielokrotnie i uważam, że są dobre.



#7 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 23 sierpień 2013 - 16:37:59



Ja polecam Pierogarnię na ul. Władysława IV, przy Hali Pod Wieżą [ w tym samym domu, gdzie znajduje się Spóldz.Mieszkaniowa "Nowa".

Jadłam wielokrotnie i uważam, że są dobre.

 

 

No właśnie Alu o tej pierogarni pisałam,ale co mi się z Banacha pokręciło,nie wiem.

 

Na Górnej przy przystanku też dzisiaj wypatrzyłąm pierogarnię,nawet nie spodziewałam się,że tyle tego w naszym miescie.



#8 ~zaneta~

~zaneta~
  • Goście

Napisano 24 sierpień 2013 - 12:58:52

na zygmunta augusta sa domowe ale bardzo drogie.....ogolnie robia jedzonko ok ale ceny nie z tej planety



#9 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 24 sierpień 2013 - 15:41:53

na zygmunta augusta sa domowe ale bardzo drogie.....ogolnie robia jedzonko ok ale ceny nie z tej planety

 

Jedno jest pewne,że robią z dobrej mąki/Przechodzę często obok i widać przez szybę opakowania/,a to ma duży wpływ na jakość.



#10 ~Ala2~

~Ala2~
  • Goście

Napisano 24 sierpień 2013 - 19:22:59

No właśnie Alu o tej pierogarni pisałam,ale co mi się z Banacha pokręciło,nie wiem.

 

Na Górnej przy przystanku też dzisiaj wypatrzyłąm pierogarnię,nawet nie spodziewałam się,że tyle tego w naszym miescie.

A...widzisz, pomyliły Ci się ulice a ja myślę, gdzie ta Salcia Pierogarnię ma na Banacha...?

To dobrze, że się wyjaśniło...pozdrawiam. :)



#11 ~gosc~

~gosc~
  • Goście

Napisano 25 sierpień 2013 - 11:15:26

Jedno jest pewne,że robią z dobrej mąki/Przechodzę często obok i widać przez szybę opakowania/,a to ma duży wpływ na jakość.

ciagle przechodzisz gdzies obok i widzisz,a jadasz wogole cos w lokalach,maka to nie tylko smak pieroga.



#12 proszę o kulturę

proszę o kulturę

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 8154 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 14:34:46

ciagle przechodzisz gdzies obok i widzisz,a jadasz wogole cos w lokalach,maka to nie tylko smak pieroga.

 

 

Nie pisałąm o smaku pieroga,ale o tym,że mąka ma ogromny wpływ na jakość wyrabianego z niej ciasta.Napewno nie jest to mąka kupiona w żadnym z dyskontów ,najtańsza.

 

Jeżeli jesteś znawcą przedmiotu to nie zaprzeczysz.

 

Czy jadam w lokalach? Jak zajdzie taka potrzeba,tak,najczęściej jednak gotuję sama i wychodzi mi to bardzo dobrze.

 

Jestem jednak ciekawa nowości i jak tylko spotykam taką,z miejsca próbuję i albo kontynuuję,albo zawiedzioa rezygnuję.

 

Wracając do perogów,mąki.Spojrz,z jakiej mąki wyrabiane są pierogi w tanich garmażeryjnych punktach. Ciasto jest szare,grube i juz taki widok odbiera apetyt.

 

Napisałąm o tej pierogarni już wcześniej,że próbowałąm pierogi ze szpinakiem i moim zdnaiem były za mdłe,ale ciasto miękkie,białe,cienko rozwalkowane,apetycznie to wyglądało,a smak to indywidualna sprawa.



#13 ~roberto~

~roberto~
  • Goście

Napisano 30 sierpień 2013 - 17:13:32

żadna słupska pierogarnia nie robi dobrych pierogów, ani smaku, ani wyglądu ...



#14 smakosz

smakosz

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 652 postów

Napisano 31 sierpień 2013 - 15:25:11

roberto: zrobienie pierogów we własnym zakresie to prosta sprawa. spróbuj, na pewno wyjdą dokładnie takie, jakie ci pasuja. to nic trudnego. przy czym bedziesz mial 100% wpływ na ich farsz i walory smakowe.



#15 ~czarna pantera~

~czarna pantera~
  • Goście

Napisano 31 sierpień 2013 - 15:57:57

Nie wiem nie wiem, czy to aż taka prosta sprawa. Samo "sklejanie" pierogów to dla mnie czarna magia...zawsze te które ja skleiłem się rozwalają przy gotowaniu.
Dlatego ograniczam się do gniecenia ciasta, wałkowania i wykrajania "kółek". Całą resztę pracy związanej z robieniem pierogów pozostawiam reszcie rodziny. :)

W robienie pierogów angażujemy się zawsze wszyscy, całą rodziną.

Takie "manewry" są cyklicznie przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. :)

 



#16 ~czarna pantera~

~czarna pantera~
  • Goście

Napisano 31 sierpień 2013 - 16:13:33

Tak na marginesie, będąc ostatnio w Polsce skusiłem się na gotowego tatara z Lidla.
Zauważyłem je w zamrażarkach. Przyniosłem do domu, dodałem żółtko, pieprz, sól, magi, pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego i cebulkę....ale jakoś to nie było to jak ten robiony po domowemu.
Widziałem też że w Biedronce są podobne tatary, ale już nie miałem na nie ochoty po tym z Lidla...pewnie to wina jakości mięsa. <_<
 



#17 smakosz

smakosz

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPip
  • 652 postów

Napisano 31 sierpień 2013 - 20:38:17

temat tatara jest ostatnio dość mocno wałkowany przez media. ale to nie temat tego watku. proponuje założyć taki poświęcony tatarowi, na pewno znajdą się chetni na podjecie rozmowy o tym daniu.



#18 ~czarna pantera~

~czarna pantera~
  • Goście

Napisano 01 wrzesień 2013 - 10:20:19

Ok :)



#19 ~xxx~

~xxx~
  • Goście

Napisano 01 wrzesień 2013 - 10:45:39

Nie wiem nie wiem, czy to aż taka prosta sprawa. Samo "sklejanie" pierogów to dla mnie czarna magia...zawsze te które ja skleiłem się rozwalają przy gotowaniu.
Dlatego ograniczam się do gniecenia ciasta, wałkowania i wykrajania "kółek". Całą resztę pracy związanej z robieniem pierogów pozostawiam reszcie rodziny. :)

W robienie pierogów angażujemy się zawsze wszyscy, całą rodziną.

Takie "manewry" są cyklicznie przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. :)

na wielkanoc pierogi hahahha to chyba zart,,,,,,,,,,,chyba z jajkiem w srodku...



#20 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 01 wrzesień 2013 - 10:56:40

Przed Wielkanocą, przed.
Czytaj ze zrozumieniem.
 





Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pierogi, słupsk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych