Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~małgoś~

~małgoś~
  • Goście

Napisano 01 marzec 2010 - 21:47

Nie wiem skąd wzięliście te informacje , ale ten test napisała niedoinformowana osoba. Jak można tak wprowadzać ludzi w błąd !!!
Świadczenie pielęgnacyjne od 1 listopada 2009 roku wynosi 520 złotych . Od 1 stycznia 2010 roku zniesiono również próg dochodowy do świadczenia pielęgnacyjnego a więc osoby , które ze względu na przekroczenie progu miały zabrane świadczenie bądź go nie otrzymywały od 1 stycznia mogą wystąpić do MOPS o jego przyznanie.
Dodatek pielęgnacyjny wynosi 181 zł , a więc 173 zł zasiłku pielęgnacyjnego napewno nie jest temu równe.
Mam nadzieję , że szanujecie osoby niepełnosprawne i przez wzgląd na nie zamieścicie sprostowanie do tego "artykułu".

#2 ~Ola~

~Ola~
  • Goście

Napisano 01 marzec 2010 - 22:32

No naprawdę co to za wprowadzanie ludzi w błąd...przecież w tym artykule prawdziwa jest jedynie jedna informacja...że świadczenie piel. jest ważne do momentu ważności orzeczenia..wszystkie pozostałe informacje mijają się całkowicie z prawdą...;((( to żenujące ...
Pisząc jakikolwiek artykuł ..najpierw należy sie do niego porządnie przygotować z zakresu obowiązujących przepisów...bo te o których piszecie to pomieszanie z poplątaniem -tego co było- z tym co jest obecnie ...i jeszcze na dodatek część inf. jest nieprawdziwa...jak chociażby to że zasiłek pielęgnacyjny będzie wynosił wreszcie tyle co dodatek pielęgnacyjny...nic podobnego ..nadal niestety będą różnice ..bo nie ma sie komu za to wziąć porządnie...

#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 02 marzec 2010 - 00:19

No właśnie... Chyba trzeba co nie co sprostować..
nie wypada publikować rzeczy nie zgodnych z prawdą

#4 ~ktoś~

~ktoś~
  • Goście

Napisano 02 marzec 2010 - 12:24

pani Małgosiu , coś chyba tu nie gra mam zasiłek pielegnacyjny na syna i napewno nie wynosi on przeszło 500 zł 153 zł to jest wstyd na takie potrzeby chorych ludzi taka kwota

#5 ~Oszukana~

~Oszukana~
  • Goście

Napisano 15 marzec 2010 - 13:28

Niestety znów biedotę wycyckali jak było 153 zł tak jest!!! Zasiłek pielęgnacyjny nie był waloryzowany czy tam weryfikowany od 3 lat i jeszcze przez najbliższe 3 lat też nie będzie bo najbliższa weryfikacja ma być 1 listopada 2012, więc 6 lat bez żadnej podwyżki tego świadczenia, ci w rządzie chyba myślą że inflacja biedoty nie dotyczy.

#6 ~gość~

~gość~
  • Goście

Napisano 15 marzec 2010 - 14:53

153,00zł zasiłku pielęgnacyjnego to świadczenie dla chorych a nie biednych, nie mylcie pojęć,
a swoją drogą to rzeczywiście mogliby to w końcu wyrównać chociażby do wysokości dodatku
wypłacanego przez ZUS

#7 ~socjalista~

~socjalista~
  • Goście

Napisano 16 marzec 2010 - 13:09

Wyświetl postUżytkownik gość dnia 15.03.2010, 14:53:39 napisał

153,00zł zasiłku pielęgnacyjnego to świadczenie dla chorych a nie biednych, nie mylcie pojęć,
a swoją drogą to rzeczywiście mogliby to w końcu wyrównać chociażby do wysokości dodatku
wypłacanego przez ZUS
Masz rację że jest dla chory a nie dla biedoty, ale muszę ci zrucić uwagę że osoby pobierające ten zasiłek są zazwyczaj biedni i do tego schorowani, a dlaczego są biedni bo są schorowani albo na odwrót. Bogaci tego zasiłku na pewno nie pobierają bo pewnie jest jakieś kryterium dochodowe czy coś w tym stylu.

#8 ~~Kika~~

~~Kika~~
  • Goście

Napisano 22 marzec 2010 - 18:02

Dziś odebrałam zasiłek pielęgnacyjny na córkę 153 zł. i on nawet tak się nazywać nie powinien bo na jaką pielęgnację chorego go przeznaczyć ? Miał być taki sam jak ten wypłacany przez ZUS ale w tym kraju są jak wiemy od dawna równi i kolesie, znajomi i mający pieniądze .Panowie posłowie czy wam nie wstyd jesteśmy w UE a zasiłek dla chorych dzieci wynosi ok. 35 Euro. Kiedy doczekamy normalnego traktowania my nie oddajemy naszych dzieci do domów opieki ,opieką otaczamy je sami, no ale teraz nie mamy szansy na wzrost zasiłku bo trwa kampania wyborcza i na nią są pilnie potrzebne pieniądze a nie na jakieś tam KALEKI.

#9 ~opiekun_1~

~opiekun_1~
  • Goście

Napisano 22 marzec 2010 - 19:17

Wyświetl postUżytkownik socjalista dnia 16.03.2010, 13:09:47 napisał

Bogaci tego zasiłku na pewno nie pobierają bo pewnie jest jakieś kryterium dochodowe czy coś w tym stylu.
Właśnie, że pobierają. Dlatego są bogaci. Są takie poradniki w których omawia się warunki które pozwalają stać się bogatym.
Biedny każdą złotówkę przeznaczy na komsumpcję, dlatego nikt mu pieniędzy nawet nie pożyczy. Bogaty - zainwestuje i zarobi.

Ale wracając do tematu wielkości zasiłku, to jest po prostu skandal. Przez pół roku ubiegłego pisali, że będzie kwota powyżej 170zł a jak przyszło do podpisania, to okroili.

#10 ~~Kika~~

~~Kika~~
  • Goście

Napisano 23 marzec 2010 - 19:20

Zasiłek pielęgnacyjny 153 zł. nie jest obwarowany kryterium dochodowym i pobierają to świadczenie i biedniejsi i bogaci ,ale nie o to chodzi tylko o kwotę tego zasiłku , wszędzie czytałam że będzie większy ,pisaliście o weryfikacji zasiłku a tu KICHA . Panie i panowie redaktorzy sprawdzajcie swoje rewelacje nim coś napismaczycie .Piszcie prawdę proszę.

#11 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 24 marzec 2010 - 11:42

Wyświetl postUżytkownik opiekun_1 dnia 22.03.2010, 19:17:29 napisał

Właśnie, że pobierają. Dlatego są bogaci. Są takie poradniki w których omawia się warunki które pozwalają stać się bogatym.
Biedny każdą złotówkę przeznaczy na komsumpcję, dlatego nikt mu pieniędzy nawet nie pożyczy. Bogaty - zainwestuje i zarobi.

Ale wracając do tematu wielkości zasiłku, to jest po prostu skandal. Przez pół roku ubiegłego pisali, że będzie kwota powyżej 170zł a jak przyszło do podpisania, to okroili.
Zabraklo pieniedzy dla czarnych naich fanaberie /idiotyzm wilanowski/ to bec biedakow.

#12 ~~agatka~~

~~agatka~~
  • Goście

Napisano 24 maj 2010 - 19:25

czy o świadczenie pielęgnacyjne może ubiegać się osoba ucząca sie??

#13 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 30 czerwiec 2010 - 14:33

Klamstwo, mam ten zasiłek od 5 lat i straciłam juz nadzieję, że kiedykolwiek wzrośnie choć o złotówkę.te 153 to norma wpisana na stałe!!!!!!!

#14 ~mis~

~mis~
  • Goście

Napisano 07 sierpień 2010 - 15:18

Wyświetl postUżytkownik małgoś dnia 01 marzec 2010 - 21:47 napisał

Nie wiem skąd wzięliście te informacje , ale ten test napisała niedoinformowana osoba. Jak można tak wprowadzać ludzi w błąd !!!
Świadczenie pielęgnacyjne od 1 listopada 2009 roku wynosi 520 złotych . Od 1 stycznia 2010 roku zniesiono również próg dochodowy do świadczenia pielęgnacyjnego a więc osoby , które ze względu na przekroczenie progu miały zabrane świadczenie bądź go nie otrzymywały od 1 stycznia mogą wystąpić do MOPS o jego przyznanie.
Dodatek pielęgnacyjny wynosi 181 zł , a więc 173 zł zasiłku pielęgnacyjnego napewno nie jest temu równe.
Mam nadzieję , że szanujecie osoby niepełnosprawne i przez wzgląd na nie zamieścicie sprostowanie do tego "artykułu".

Podwyżkę zasiłku pielegnacyjnego nie dostali ci,którzy z mopsu mają,a gdzie ta sprawiedliwość ci z mopsu to gorsi jak ci z zusu?

#15 ~Tomasz~

~Tomasz~
  • Goście

Napisano 25 październik 2010 - 19:44

czy będzie wyrównanie zasułku pieleęgnacyjnego od 1Marca do 31pazdziernika 2010?

#16 ~jolanta56~

~jolanta56~
  • Goście

Napisano 16 luty 2011 - 11:51

Wyświetl postUżytkownik ~agatka~ dnia 24 maj 2010 - 19:25 napisał

czy o świadczenie pielęgnacyjne może ubiegać się osoba ucząca sie??

#17 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 17 luty 2011 - 14:47

aby otrzymać zasiłek piel. trzeba wypełnić wnioski i stanąć przed komisją lek. orzekającą niezdolność (nie mylić z rentą)mieści się u nas to w gmachu starostwa powiatowego

#18 ~Marek~

~Marek~
  • Goście

Napisano 02 marzec 2011 - 08:32

Wyświetl postUżytkownik małgoś dnia 01 marzec 2010 - 21:47 napisał

Nie wiem kto jest taki mondry ze pisze tak o pielengnacyjnym poniewaz wysokosc jest obecnie 153 i nie było zadnej podwyzki

#19 ~ela~

~ela~
  • Goście

Napisano 30 czerwiec 2011 - 20:58

Ja dostaje pielęgnacyjny na córkę od 12 lat i z tego co pamiętam to wzrósł on o ok 40zł i co ja mam z tym zrobić? jak rehabilitacja przekracza czasami 200zł aparat słuchowy 4500tyś z czego marne zus 1700 dopłaca wszystko jest śmiechu warte tylko nasz rząd potrafi dbać o siebie inni się nie liczą.I gdzie te obiecane marne podwyżki siąść i płakać .

#20 ~Tomasz~

~Tomasz~
  • Goście

Napisano 09 styczeń 2012 - 00:24

Mylicie pojęcia:

Świadczeniami należącymi do grupy świadczeń opiekuńczych są:

- Zasiłek pielęgnacyjny
- Świadczenie pielęgnacyjne (oba wypłaca gmina - GOPS lub MOPS lub MOPR i są to dwa różne zasiłki)

Natomiast ZUS wypłaca dodatek pielęgnacyjny, ale to inna ustawa i inne kryteria.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych