Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Dlaczego słupskie lokale i firmy przestają istnieć?

13 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy to dobra reklama? (1 użytkowników oddało głos)

W co powinna zainwestować nowo-powstająca firma/lokal? Lub firma/lokal który chce zdobyć nowych klientów? (prosimy wybrać max 4 odpowiedzi)

1. Profesjonalne logo firmowe (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Ciekawe ulotki, foldery (0 głosów [0.00%])

3. Interesującą stronę www (1 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

4. Spójną Identyfikację wizualną firmy (1 głosów [25.00%])

5. Nowe wizytówki firmowe lub karty stałego klienta (1 głosów [25.00%])

6. Projekt wnętrza lub jego odświeżenie (0 głosów [0.00%])

7. Reklamę w prasie (0 głosów [0.00%])

8. Reklamę w radiu (1 głosów [25.00%])

Czy profesjonalne Logo firmy może skłonić Panią/Pana do wyboru lokalu/firmy?

1. Zdecydowanie Tak (0 głosów [0.00%])

2. Raczej Tak (1 głosów [100.00%])

Procent z głosów: 100.00%

3. Raczej Nie (0 głosów [0.00%])

4. Zdecydowanie Nie (0 głosów [0.00%])

Czy atrakcyjna strona internetowa może skłonić Panią/Pana do wyboru lokalu/firmy?

1. Zdecydowanie Tak (1 głosów [100.00%])

Procent z głosów: 100.00%

2. Raczej Tak (0 głosów [0.00%])

3. Raczej Nie (0 głosów [0.00%])

4. Zdecydowanie Nie (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 ~sla86wek~

~sla86wek~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 00:30

Witam wszystkich na forum,

W związku z tym, że ostatnio w Słupsku zaobserwowałem znaczną liczbę upadających firm, a od kilku lat obserwuje słupskie lokale, firmy, miejsca gdzie można się rozerwać i sam prowadzę biznes w Słupsku, zacząłem się zastanawiać dlaczego tak się dzieje i co można temu zaradzić. Chciałbym z Wami podzielić się moimi spostrzeżeniami i zapytać o Wasze zdanie, drodzy forumowicze:)

Często bywa tak, że nasze słupskie społeczeństwo chciałoby gdzieś wyjść, coś porobić, gdzieś zjeść, pobawić się... Ile razy bywa tak, że w grupie znajomych pada pytanie "to gdzie idziemy?" i nastaje cisza - lub ktoś z grona znajomych podaje nazwę restauracji np. "XYZ" i wszyscy dziwią się "to takie coś jest w Słupsku?" lub idziemy w to samo miejsce co zawsze, bo inne niezabardzo znamy?
W Słupsku nie mamy już kina; restauracje, bary, puby powstają i zaraz upadają - nie mają klienteli. Niejednokrotnie rozmawiam z właścicielami rożnych firm (bo jest to też moja praca) i ciągle narzekają na brak klientów, duża liczba z nich ma naprawdę dobrą lokalizacje, przystępne ceny lub fajny klimat, a i tak klientów mają coraz mniej. Może się to wiązać z olbrzymią emigracją młodych ludzi ze Słupska, rosnącymi cenami, ale i o braku doinformowania (tych którzy zostali) o fakcie istnienia firmy. Zauważyłem to zjawisko już jakiś czas temu. Wiele lokali otwiera się, ale zapomina powiedzieć wszystkim w Słupsku, że istnieją. A wystarczy mała strona internetowa połączona z Facebookiem. Lokale, te otwarte, nie często inwestują w reklamą, nawet w ulotki i nieprzypominaną się nam. Przez to zapominamy o ich istnieniu. Co o tym sądzicie?

Obserwując ogólną liczbę projektowanych stron internetowych firm ze Słupska (restauracji, pubów i innych miejsc) dochodzę do wniosku: że 10% firm ma interesującą stronę - gdzie mogę dowiedzieć się w łatwy sposób co oferuje lokal, przeczytać informacje o firmie, przeglądnąć menu (co jest dla mnie niezwykle ważne), zobaczyć jak wygląda lokal oraz gdzie jest i na jakie dodatkowe usługi można liczyć (np. darmowe wi-fi, kącik dla dziecka). Około 30% firm ma stronę, ale taką, która praktycznie nic nie przedstawia, a reszta czyli około 60% uważa że strona internetowa nie jest im potrzebna. Co o tym temacie sądzicie, czy szukacie informacji o miejscach w internecie, zanim się do nich udacie? czy interesują Was informację na temat miejsca, oferty i lokalizacji? Czy często szukacie informacji przez internet o lokalach, firmach, czy raczej korzystacie z opinii znajomych?
Co sądzicie o stronie internetowej lokalu połączonej z tak szeroko znanym Facebookiem?? poprzez "Lubię to"?

Drugą sprawą jest ogólnie pojmowany wizerunek firmy - "w czym Cie widzą tak Cie piszą". Zauważyłem, że wiele firm nie przywiązuje do tego zbyt wielkiej wagi, co jest oczywiście bardzo dużym błędem. Wchodząc do jakiegoś miejsca, lubię kiedy wszystko jest dopracowane do ostatniego szczegółu, kiedy firma ma ciekawie i dobrze zaprojektowane logo firmowe pasujące do lokalu, ładne niezniszczone menu, ciekawe ulotki i przemyślany atrakcyjny wystrój. Wiadomo - trendy się zmieniają i coraz więcej firm zauważa, że warto się starać, ale ciągle obserwuję zwykłe białe kserowane ulotki walające się po ladzie, wyposażenie sygnowane milionem rożnych marek, czy zniszczone menu...

Kiedyś byłem w atrakcyjnym lokalu, nie w Słupsku, w innym mieście (noodle w pudle - nazwa miejsca, nie w celach reklamowych), gdzie wszystko współgrało ze sobą od logo firmy, poprzez wystrój wnętrza, ciekawe menu, ulotki, plakaty po obrandowane pałeczki do jedzenia czy nawet chusteczki. Wybrałem się tam tylko dlatego, że dotarła do mnie ich naprawdę ciekawie zaprojektowana ulotka , którą trzymam po dziś dzień. Przekonała mnie, że tam może być dobre jedzenie i było:) Teraz dość często tam zaglądam.

W słupsku także docierają do mnie ulotki, bardzo rzadko i są zazwyczaj kiepskiej jakości z nieciekawym projektem, takie zwykłe "śmieciuchy", nie zachęcają w żaden sposób do odwiedzenia lokalu, a szkoda bo mają dużą siłę - przypominają o istnieniu i ofercie firmy.

Co sądzicie o ulotkach, czy często je zatrzymujecie, czy raczej wyrzucacie i co jest tego powodem? Czy zwracacie uwagę na ich projekt lub wykonanie?
Czy przywiązujecie wagę do identyfikacji wizualnej firmy, czy ma ona wpływ na klimat i odbieranie danego miejsca?

W Słupsku, jest wiele ciekawych miejsc, ale te miejsca albo się nie reklamują - nie potrafią, albo nie przypominają zbyt często o swoim istnieniu i dlatego tracą klientów i są niestety zamykane. Takie błędne koło - brak inwestycji w dobrą reklamę, skutkuje brakiem nowych klientów. Oczywiście są miejsca, które w ogóle reklamować się nie muszą - a czeka się tam na stolik. Ale co z nowymi lokalami? Co Państwo sądzą o sposobach reklamowania się słupskich lokali i innych firm? Czy ciekawie zaprojektowana strona internetowa nie byłaby impulsem do wybrania się do lokalu, czy ulotka, plakat?
Jakie jeszcze ciekawe formy reklamy, prezentacji firmy chcielibyście widzieć na słupskich ulicach?

Z góry dziękuję wszystkim za ciekawe spostrzeżenia i opinie :) Na pewno się przydadzą w dalszej pracy.

Pozdrawiam,
Sławek

Użytkownik sla86wek edytował ten post 04 luty 2012 - 09:42
niedozwolona reklama

#2 ~kazio~

~kazio~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 09:19

Zeby chodzić do lokali trzeba mieć kase a słupsk to prowincja-mało zakładów, byle jaki,bardzo małe płace więc ludzie aktywni młodzi uciekają z tego miasta do tego jeszcze polityczna sitwa we wszystkich urzędach rozdaje karty a dokładając do tego to tutaj byle jaki ośrodek akademicki.A z tego typu rozrywki korzystają ludzie młodzi.To oni mogą wydać trochę grosza jak mają(nie mówię tu o dzieciach które wydają kieszonkowe) ale obecnie nikt za bardzo nie sprzyja im (ani państwo , ani lokalne władze)więc walczą o przetrwanie a nie rozrywkę

#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 09:56

jedne lokale powstają inne updają a inne się trzymają. Mit, że w Słupsku nie ma gdzie iść, może tylko gadać osobą która siedzi tylko na tym forum. Ogólnie w mieście są lokale, że w wekend szpilki nie wciśniesz, i dla każdego coś miłego, (motor pub, keller, miami, pijalnia piwa warka to tylko przykłady, mógłbym jeszcze wymieniać!
Lokal rozrywkowy ogólnie pownien się zmieniać co trzy lata, żeby się nie znudził.

W Słupsku nie ma kina? no jak ktoś nie wie, że istnieje kino rejs to sory. W maju ma być multikino, pewnie jak powstanie ludzie z tego forum bedą narzekać. Niech ktoś mi wymieni mniejsze miasta od Słupska gdzie w najbliżsej przyszłosci bedzie multikino (oprócz Rumi).
Mniej marudzenia na forum a wiecej wycieczek po mieście.
dziękuje

#4 ~sla86wek~

~sla86wek~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 14:12

Witam, dziękuję za te dwie odpowiedzi.
Co do ostatniej:
moje pytania nie dotyczyły tego gdzie w Słupsku się wybrać, mimo tego że bywam w Słupsku raz na miesiąc przez tydzień-dwa, dobrze wiem gdzie pokierować swoje nogi, ale nie o to chodzi. Proszę przeczytaj raz jeszcze drogi gościu post i proszę odpowiedz na zadane pytania.

Co do kina - ok jest kino rejs, a raczej kinko - choć pewnie przeżywa teraz oblężenie i rzeczywiście tam szpilki nie wciśniesz, ale nie o tym mowa. Co do Multikina - porozmawiamy jak będzie. Bo już z dobrych kilka lat ma być. Tak samo jak w miejscu millenium - obiekt dostał zgodę na użytkowanie pod handel i usługi... miały być usługi i tam na górze sala i scena, gdzie byłyby ciekawe wydarzenia, już nie wspomnę o planowanym tam pubie (który ma niby być), a wiesz co tam najprawdopodobniej będzie - albo sklep "chiński badziew za 5zł" lub lumpeks... i o żadnych mitach nie mówię.

Poza tym nie siedzę ciągle na forum, był to mój pierwszy post - chciałbym dostosować swoją ofertę właśnie dla nowo-powstających firm z regionu słupskiego i potrzebuję Waszej opinii na tematy które wyżej poruszyłem. Niemniej jednak dziękuję za wszystkie posty.

Masz rację, że lokal powinien się zmieniać, dostosowywać się do gości, ich wymogów, co jakiś czas odświeżać swój wizerunek - ale ten wizerunek powinien iść w dobrym kierunku. Powinien stawiać na reklamę, organizować fajne wydarzenia, koncerty, budować dobrą opinię - wychodzić do klienta i szukać klienta. Niestety wiele firm w Słupsku otwiera się i czeka na klienta. Ja raczej zastanawiam się co zrobić aby dużo miejsc się otwierało, a mało zamykało. I czy problemem jest niedoinformowanie potencjalnych klientów, jaki wpływ ma identyfikacja firmy, strona internetowa itp.

pozdrawiam,
Sławek

#5 ~gosc~

~gosc~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 15:24

I właśnie w tym momencie powinieneś wkleić link do strony twojej firmy i wszystko będzie jasne.

#6 ~gosc~

~gosc~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 15:27

A i zapomniałem. Co do Multikina. Otwarcie w maju. Od strony Kolobrzeskiej juz wisi baner informacyjny.

#7 ~sla86wek~

~sla86wek~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 16:44

człowieku, proszę Cie nie zaśmiecaj tematu, swoimi mało wnoszącymi postami. To nie jest reklama mojej firmy, ale pytanie do osób zainteresowanych tym tematem. Banery informacyjne na jantarze już od dawna były wymieniane, a druga część już miała być gotowa dwa lata temu. Nie będę się sprzeczał z Tobą. Dziękuję Ci za oddanie głosu.

Pozdrawiam,
Sławek

#8 ~gosc~

~gosc~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 17:19

Ok. Porozmawiajmy, ale najpierw Ty odpowiedz na kilka pytań. 1. Jesteś mieszkańcem Słupska ?, jeżeli nie to w jakim mieście mieszkasz? 2. Do czego Ci ta wiedza?. I po 3 dalej się upieram, ze otwarcie Multikina juz maju. Pozdrawiam.

#9 ~wicek~

~wicek~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 17:33

sla86ek dorabia w gfk polonia, millward brown smg/krc, albo robi magisterkę z socjologii.
skądś dane trzeba brać, a sla86ek, to widać, przebiegła istotka.
pozdro Sławciu

#10 ~sla86wek~

~sla86wek~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 18:27

mam 26 lat, z tym miejscem zamieszkania to jest tak: urodziłem się w Słupsku, mieszkałem w Słupsku, tutaj skończyłem uczelnie ekonomiczną i zrobiłem mgr - wiec nie piszę już pracy z socjologii, otworzyłem firmę w Słupsku. Pracuję dla różnych firm w Polsce i poza, ale obowiązuje mnie tajemnica zawodowa. Zajmuje się marketingiem; reklamą; usługami w zakresie tworzenia, optymalizacji, pozycjonowania stron internetowych; tworzenia nowych marek; umacniania pozycji firm na rynku. Danych potrzebuje tylko i wyłącznie na własne potrzeby, po prostu ciekawi mnie ten temat, a także pozwoli on dopasować mi ofertę, czy w ogóle ją stworzyć dla małych nowo-powstających przedsiębiorstw czy lokali w trudnej sytuacji.

A co do tego multikina - ja też jestem tutaj w Słupsku dość często i nie mam gdzie filmów oglądać, więc będę trzymać kciuki za szybkie otwarcie.

Pozdrawiam
Sławek

Użytkownik sla86wek edytował ten post 04 luty 2012 - 18:29

#11 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 04 luty 2012 - 21:52

No to Panie Sławku: w latach 90 głównym miejscem mojej pracy (zbytu towaru) był słupsk i okolice. Od 2004 roku popyt spada..... i dochodzimy do zera (oby nie,ale taka jest prawda). Zaznaczę,że mam towar nie dla przeciętnego kowalskiego, tylko dla ludzi z $. O czym to świadczy? o tym,że kto mądry to ucieka z tego miasta.

#12 ~mala~

~mala~
  • Goście

Napisano 21 marzec 2012 - 15:35

slupskie firmy przestają istnieć bo brak promocji jakijkolwiek naszego miasta. Nierubstwo naszego prezydenta spowodowalo ,że nie nowych zewnetrznych inwestorów.Pieniądze są wywożone z naszego miasta. Firmy powstają w trójmieście - oddzialy tworzą w Koszalinie a do slupska przyjeżdzają tylko samochody z towarem. Zrobiono ze slupska rynek zbytu nie tworząc nowych miejsc pracy.Tak robią znane firmy np. bakoma czy firma polskie smaki wędlin,gdzie firma jest w Gdansku - oddzial w Koszalinie a do slupska przyjezdzają tylko samochody z towarem twortząc sobie rynek zbytu.

#13 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 marzec 2012 - 21:36

Wyświetl postUżytkownik mala dnia 21 marzec 2012 - 15:35 napisał

slupskie firmy przestają istnieć bo brak promocji jakijkolwiek naszego miasta. Nierubstwo naszego prezydenta spowodowalo ,że nie nowych zewnetrznych inwestorów.Pieniądze są wywożone z naszego miasta. Firmy powstają w trójmieście - oddzialy tworzą w Koszalinie a do slupska przyjeżdzają tylko samochody z towarem. Zrobiono ze slupska rynek zbytu nie tworząc nowych miejsc pracy.Tak robią znane firmy np. bakoma czy firma polskie smaki wędlin,gdzie firma jest w Gdansku - oddzial w Koszalinie a do slupska przyjezdzają tylko samochody z towarem twortząc sobie rynek zbytu.
a co ma prezydent miasta do sposobu zarządzania różnych firm?? ehh ja bym raczej za tą sytuacje obwinił tych z wiejskiej i to z warszawy...

#14 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 21 marzec 2012 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik sla86wek dnia 04 luty 2012 - 18:27 napisał

mam 26 lat, z tym miejscem zamieszkania to jest tak: urodziłem się w Słupsku, mieszkałem w Słupsku, tutaj skończyłem uczelnie ekonomiczną i zrobiłem mgr - wiec nie piszę już pracy z socjologii, otworzyłem firmę w Słupsku. Pracuję dla różnych firm w Polsce i poza, ale obowiązuje mnie tajemnica zawodowa. Zajmuje się marketingiem; reklamą; usługami w zakresie tworzenia, optymalizacji, pozycjonowania stron internetowych; tworzenia nowych marek; umacniania pozycji firm na rynku. Danych potrzebuje tylko i wyłącznie na własne potrzeby, po prostu ciekawi mnie ten temat, a także pozwoli on dopasować mi ofertę, czy w ogóle ją stworzyć dla małych nowo-powstających przedsiębiorstw czy lokali w trudnej sytuacji.

A co do tego multikina - ja też jestem tutaj w Słupsku dość często i nie mam gdzie filmów oglądać, więc będę trzymać kciuki za szybkie otwarcie.

Pozdrawiam
Sławek
Panie Sławku, słupskie firmy potrzebują jak powietrza takich właśnie ludzi jak Pan.
Z Pana wiedzą i umiejętnościami biznes na pewno się uda. Niech Pan wyjdzie ze swoją ofertą do słupskich biznesmenów i właścicieli. Na pewno oni potrzebują wsparcia, bez tego jak Pan widzi firmy odchodzą w niebyt.
Niech Pan będzie taki jak Magda Gesler dla restauratorów, a Pan niech będzie taki dla słupskich przedsiębiorców.
Liczymy na Pana.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych