Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »


193 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Paweł~

~Paweł~
  • Goście

Napisano 21 sierpień 2017 - 21:55:04

Niech UE nadal narzuca ile mogą produkować mleka rolnicy to będziemy mieli masło po 20 zł/kostka!

P.



#2 KubuśPuchatek

KubuśPuchatek

    Przyjaciel wszystkich dobrych ludzi

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 5047 postów

Napisano 21 sierpień 2017 - 22:00:56

Niech UE nadal narzuca ile mogą produkować mleka rolnicy to będziemy mieli masło po 20 zł/kostka!

P.

Bez śmiechu. Ekonomiści od dawna prognozują taką cenę na Święta :(



#3 Obecny1

Obecny1

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 25851 postów

Napisano 21 sierpień 2017 - 22:07:24

    W Kalifornii masło tanieje.  :rolleyes:



#4 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 22 sierpień 2017 - 08:54:34

W kogo te ceny uderzą?  Wydawałoby się, że w najbogatszych, bo biedota zadowala się margaryną. Otóż uderzą w dzieci które powinny spożywać masło. W ludzi chorych i starych. 

 

Bogatemu obojętne jest czy da za masło 7 złotych czy dychę.  Jeśli zgadzamy się na ceny narzucane przez Unię Europejską, to nasz Rząd powinien uwzględnić to w programie 500+  i w systemie emerytalnym. 



#5 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 22 sierpień 2017 - 08:57:16

    W Kalifornii masło tanieje.  :rolleyes:

Bo nie posiadacie narzuconych odgórnie ilości hodowanych krów. Wasz Rząd  to planuje.  :)



#6 Obecny1

Obecny1

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 25851 postów

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:22:28

Bo nie posiadacie narzuconych odgórnie ilości hodowanych krów. Wasz Rząd  to planuje.  :)

 

Historia lubi się powtarzać, centralnie planowana gospodarka powróciła, znowu nastąpił czas wielkiego kołchozu...  :wacko:
 
Ps. Kołchozów nigdy nie było w USA, dlatego masło u nas tanieje.  :)


#7 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:28:10

 

Historia lubi się powtarzać, centralnie planowana gospodarka powróciła, znowu nastąpił czas wielkiego kołchozu...  :wacko:
 
Ps. Kołchozów nigdy nie było w USA, dlatego masło u nas tanieje.  :)

 

Rozumiem więc, że ci którzy tworzyli kołchozy teraz posiadają szerszy zakres uprawnień.  B)



#8 Obecny1

Obecny1

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 25851 postów

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:30:42

Rozumiem więc, że ci którzy tworzyli kołchozy teraz posiadają szerszy zakres uprawnień.  B)

 

          Inteligentne rozumowanie.  :)



#9 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:43:04

No i mamy to czego się spodziewaliśmy.   :unsure:

 

         53003448.jpg



#10 Obecny1

Obecny1

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 25851 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 01:12:53

No i mamy to czego się spodziewaliśmy.   :unsure:

 

         53003448.jpg

 

Parafrazując słowa Marcellusa ("Hamlet" - Shakespeare'a) chciałoby się powiedzieć: "źle się dzieje w państwie polskim"...  :unsure:  :wacko:



#11 -MISIA

-MISIA

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 13714 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 10:55:02

Parafrazując słowa Marcellusa ("Hamlet" - Shakespeare'a) chciałoby się powiedzieć: "źle się dzieje w państwie polskim"...  :unsure:  :wacko:

 

Każdy w miarę rozgarnięty człowiek wie, dlaczego ceny masła szybują w górę   

 

i u nas murzynów też nie biją  :P

 

uderz w stół ? ............. :D



#12 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 25 sierpień 2017 - 12:25:48

Misia, jeśli w USA ceny masła gwałtownie spadają, to korzystniej byłoby dla nas kupować masło tańsze. Ale nie wolno nam. Musimy kupować coraz droższe w krajach UE 

 

Zaliczam się raczej do rozgarniętych.  :)



#13 -MISIA

-MISIA

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 13714 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 12:49:41

Misia, jeśli w USA ceny masła gwałtownie spadają, to korzystniej byłoby dla nas kupować masło tańsze. Ale nie wolno nam. Musimy kupować coraz droższe w krajach UE 

 

Zaliczam się raczej do rozgarniętych.  :)

Pszczółko, zapytaj  kolegi z Juesej dlaczego z margaryny przeszli się na masło :)  może wskażnik IQ  wreszcie u nich od 2 lat poszybował w górę ? :)

Kraje wznoszące się, też oczy otworzyły. A pomyśleć, że do niedawna wciskano nam, ze margaryna mleczna  nawet przeciw ciąży jest skuteczna  :D :D :D

Religa sam nas przekonywał do tego świństwa- chociaż z szacunkiem, bo SZACUNEK DO TEGO CZŁOWIEKA  mieć będę zawsze.



#14 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 25 sierpień 2017 - 14:02:35

Pszczółko, zapytaj  kolegi z Juesej dlaczego z margaryny przeszli się na masło :)  może wskażnik IQ  wreszcie u nich od 2 lat poszybował w górę ? :)

Kraje wznoszące się, też oczy otworzyły. A pomyśleć, że do niedawna wciskano nam, ze margaryna mleczna  nawet przeciw ciąży jest skuteczna  :D :D :D

Religa sam nas przekonywał do tego świństwa- chociaż z szacunkiem, bo SZACUNEK DO TEGO CZŁOWIEKA  mieć będę zawsze.

Misia, w czasach PRL-u naukowcy i politycy wmawiali nam, że dwa jajka tygodniowo zabezpieczają w 100%  organizm w białko. Wysokokaloryczne składniki zawarte w wieprzowym mięsie były niedostępne. 

 

Ale margaryna mleczna również posiada wartościowe składniki pochodzące z roślin oleistych. A taki na przykład tran który wytwarzany jest z wielorybów. Smakowo nie jest dobry, ale niezwykle zdrowy. 

 

Należy wyważać indywidualnie co dla nas jest korzystniejsze. Czy nadwaga spowodowana nadmiernym odkładaniem się tłuszczów w organizmie, czy zgrabna, zdrowa sylwetka. 

 

Misia, powiedz co o tym myślisz. 



#15 KubuśPuchatek

KubuśPuchatek

    Przyjaciel wszystkich dobrych ludzi

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 5047 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 14:13:49

Misia, w czasach PRL-u naukowcy i politycy wmawiali nam, że dwa jajka tygodniowo zabezpieczają w 100%  organizm w białko. Wysokokaloryczne składniki zawarte w wieprzowym mięsie były niedostępne. 

 

Ale margaryna mleczna również posiada wartościowe składniki pochodzące z roślin oleistych. A taki na przykład tran który wytwarzany jest z wielorybów. Smakowo nie jest dobry, ale niezwykle zdrowy. 

 

Należy wyważać indywidualnie co dla nas jest korzystniejsze. Czy nadwaga spowodowana nadmiernym odkładaniem się tłuszczów w organizmie, czy zgrabna, zdrowa sylwetka. 

 

Misia, powiedz co o tym myślisz. 

A ja pamiętam poniedziałki jako dzień bezmięsny. Sklepy tzw. mięso-wędliny zawsze w ten dzień zamknięte były na głucho. Chyba zbierano towar na pozostałe dni tygodnia? A wszelkie bary/restauracje serwowały same dania bezmięsne, głównie ryby. Onymi czasy ryb u nas było zatrzęsienie, a i ceny niskie.

 

Pamiętam też sklepy komercyjne, gdzie nie obowiązywały żadne kartki, tylko bilety. Bilety NBP.

 

Oraz coś o czym San Diego może pomarzyć. Tzw. Polish hot dog, tzn. sucha bagietka podzielona na trzy kawałki, z jednego końca pani takim szpikulcem, albo paluchem robiła podłużną dziurkę i wpychała tam smażone obok pieczarki.

 

Dobre to były czasy...



#16 -MISIA

-MISIA

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 13714 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 14:25:44

Pszczółko nie mam dzisiaj już czasu, sorki :( a to długie tłumaczenie 

 

Więc krótko:

 

-Smażymy  wyłacznie na rzepakowym - zimnym

- do sałatek tylko z oliwek

- tylko masło do smarowania i do podkładania  przed zakończeniem pitraszenia

.- i przegryzamy czasem włoskie orzechy

 

Żadnych słonecznikowych, żadnych margaryn a na olej rybny też trzeba uważać- nie każdy może.

 

Takie tłuszcze się nie odkładają - zwłaszcza w rozsądnych ilościach

 

Jajka zawsze polecam- samo zdrowie  :D

 

bb


Użytkownik -MISIA edytował ten post 25 sierpień 2017 - 14:27:09


#17 KubuśPuchatek

KubuśPuchatek

    Przyjaciel wszystkich dobrych ludzi

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 5047 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 14:35:35

Pszczółko nie mam dzisiaj już czasu, sorki :( a to długie tłumaczenie 

 

Więc krótko:

 

-Smażymy  wyłacznie na rzepakowym - zimnym

- do sałatek tylko z oliwek

- tylko masło do smarowania i do podkładania  przed zakończeniem pitraszenia

.- i przegryzamy czasem włoskie orzechy

 

 

 

Żadnych słonecznikowych, żadnych margaryn a na olej rybny też trzeba uważać- nie każdy może.

 

 

 

Takie tłuszcze się nie odkładają - zwłaszcza w rozsądnych ilościach

 

Jajka zawsze polecam- samo zdrowie  :D

 

 

 

bb

Przepraszam że zajmuje głos nie pytany... Ale ...

- nie da się niczego usmażyć na zimnym oleju...jakby nie próbować on zawsze stanie się gorący...

- oliwę lubię...oliwki również...kuchnia śródziemnomorska...a frutti di mare...pychota...

- w PL masła nie ma... to co nazywacie masłem nadaje się tylko do konserwowania śrub...a i to po podgrzaniu...

- wolę smażone migdały :P



#18 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 25 sierpień 2017 - 15:01:48

A ja pamiętam poniedziałki jako dzień bezmięsny. Sklepy tzw. mięso-wędliny zawsze w ten dzień zamknięte były na głucho. Chyba zbierano towar na pozostałe dni tygodnia? A wszelkie bary/restauracje serwowały same dania bezmięsne, głównie ryby. Onymi czasy ryb u nas było zatrzęsienie, a i ceny niskie.

 

Pamiętam też sklepy komercyjne, gdzie nie obowiązywały żadne kartki, tylko bilety. Bilety NBP.

 

Oraz coś o czym San Diego może pomarzyć. Tzw. Polish hot dog, tzn. sucha bagietka podzielona na trzy kawałki, z jednego końca pani takim szpikulcem, albo paluchem robiła podłużną dziurkę i wpychała tam smażone obok pieczarki.

 

Dobre to były czasy...

Heniu, bezmięsne poniedziałki były konkurencją dla bezmięsnych piątków. Wówczas dwa dni w tygodniu pościliśmy. 

 

Ale pamiętam w sklepie mięsnym wagę na szale. Sklepowa rzucała ochłap. Szale się kiwały, a sklepowa ołówkiem na szarym arkuszu papieru pakowego precyzyjnie wypisywała paragon. Tym paragonem zawijała ochłap. 

 

Gdy kroiła kiełbasę albo salceson, to co chwilę wrzucała do buzi kilka plastrów nadwagi.  :)



#19 ~Pszczółka~

~Pszczółka~
  • Goście

Napisano 25 sierpień 2017 - 15:04:59

A we woju w każdą niedzielę dostawaliśmy kostkę prawdziwego masła na dwunastu. Dyżurny sprawiedliwie kroił ją bagnetem na plasterki.  :)



#20 Obecny1

Obecny1

    Swojak

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 25851 postów

Napisano 25 sierpień 2017 - 16:29:37

Każdy w miarę rozgarnięty człowiek wie, dlaczego ceny masła szybują w górę

 

i u nas murzynów też nie biją  :P

 

 

 

uderz w stół ? ............. :D

 

W Kalifornii ceny masła nie szybują w górę, są na tym samym poziomie, a niektóre masło jest nawet tańsze.  :)
 
  Co kraj, to obyczaj.  :rolleyes:
 
Ps. Murzynów u nas biją, a w stół nie uderzam, bo może się rozlecieć.  :D




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych